Domácí pita chleba jako z restaurace - postup přípravy
Pita chleba si v našich domácnostech velmi rychle našel své místo. Je velmi lehký, slouží jako skvělá příloha prakticky k jakémukoliv jídlu a snadno jej koupíte v každém supermarketu. Pitu si však můžete připravit i doma. Recept je přitom velmi snadný a zvládne jej úplně každý.
Ingredience
Není to skutečně nic složitého, takže není nutné se ničeho bát. Do mísy si nejprve prosejte mouku. Je vhodné nezapomenout na prosetí, protože jen tak bude bez hrudek a navíc i krásně nadýchaná. Postupně přilévejte horkou vodu, sůl a olej a stále míchejte. Klíčové je, aby vám nevznikly hrudky, a proto postupujte rychle, dokud nevytvoříte hladké homogenní těsto.
Nejprve míchejte vařečkou nebo lžící, abyste se neopařili, poté můžete zapojit i ruce. Je to lepší, protože se vám tak snadněji podaří těsto dobře promíchat a propracovat.
Dejte těsto do sáčku nebo jej zabalte do mikroténové fólie a nechte jej v lednici odpočívat po dobu alespoň 30 minut.
Poté si těsto vytáhněte a připravte si jemně pomoučený vál. Těsto si rozdělte na několik kusů podle velikosti vaší pánve (my doporučujeme alespoň 5). Určitě ale nedávejte mouky hodně, těsto není lepivé, takže to ani není potřeba. Připravte si váleček a každý kus rozválejte na tenko. Těsto je velmi elastické a snadno se s ním pracuje.
Mezitím si nachystejte dostatečně velkou pánev a nechte ji na plotně rozehřát. Neměla by být vysloveně rozpálená, ale spíše jen dostatečně horká. Jednotlivé rozválené kusy těsta poté pokládejte do pánve, upravte dle její velikosti a opékejte z obou stran dozlatova. Čekejte, dokud se neobjeví bubliny – to je znak, že těsto je dobře upečené.
Pita chleby servírujte ještě teplé, nebo je můžete po vychladnutí také dát na maximálně několik týdnů zamrazit.