Domácí croissanty z kynutého těsta - postup přípravy
Až ochutnáte tyto domácí croissanty z kynutého těsta, nebudete už chtít ty kupované. Pečivo je nadýchané, provoní váš domov a budete se díky němu těšit na každé ráno.
Těsto
Náplň
Na potření
Chlebovou mouku smíchejte s cukrem, sušeným droždím, studenou vodou, změklým máslem a solí. Směs následně šlehejte 10–12 minut, dokud nevznikne hladké těsto.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte. Místo chlebové mouky můžete použít univerzální mouku.
Těsto rozdělte na 12 stejných kousků, z kterých vytvořte bochánky. Ty přikryjte potravinovou fólií a nechte je 20 minut kynout.
Každý bochánek vyválejte na podlouhlý plát o výšce 0,5 cm, který pomažte máslem a zarolujte. Vzniklé rolády vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, přikryjte je fólií a nechte odpočívat dalších 20 minut v lednici.
Poznámka: Každý kousek byste měli potřít přibližně 10–11 g másla.
Každou roládu vyválejte na tenký pruh o délce 28–30 cm, jehož okraje zarovnejte a který srolujte. Postup opakujte u všech kousků těsta, které následně vyskládejte na plech, přikryjte fólií a vložte na dalších 10–15 minut do mrazáku.
Poznámka: Při válení na těsto příliš netlačte.
Na povrchu každého kousku těsta vytvořte několik řezů nožem a vraťte je zpět na plech. Domácí croissanty pečte v předehřáté troubě na 20–30 °C po dobu 60–90 minut.
Poté croissanty potřete směsí vaječného žloutku s mlékem a pokračujte v pečení dalších 20–25 minut při teplotě 190 °C.
Tip: Po 15 minutách pečení plech otočte, aby se croissanty upekly rovnoměrně.
Domácí croissanty nechte vychladnout a poté je servírujte dle vlastních představ.
Tip: Aby pečivo vydrželo dlouho čerstvé, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vinastar Channel