Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí croissanty z kynutého těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 115 minut

Domácí croissanty z kynutého těsta - postup přípravy

Až ochutnáte tyto domácí croissanty z kynutého těsta, nebudete už chtít ty kupované. Pečivo je nadýchané, provoní váš domov a budete se díky němu těšit na každé ráno.

Ingredience pro:
12 kusů
+ -

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Chlebovou mouku smíchejte s cukrem, sušeným droždím, studenou vodou, změklým máslem a solí. Směs následně šlehejte 10–12 minut, dokud nevznikne hladké těsto. 

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte. Místo chlebové mouky můžete použít univerzální mouku.

2. KROK

Těsto rozdělte na 12 stejných kousků, z kterých vytvořte bochánky. Ty přikryjte potravinovou fólií a nechte je 20 minut kynout. 

3. KROK

Každý bochánek vyválejte na podlouhlý plát o výšce 0,5 cm, který pomažte máslem a zarolujte. Vzniklé rolády vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, přikryjte je fólií a nechte odpočívat dalších 20 minut v lednici. 

Poznámka: Každý kousek byste měli potřít přibližně 10–11 g másla.

4. KROK

Každou roládu vyválejte na tenký pruh o délce 28–30 cm, jehož okraje zarovnejte a který srolujte. Postup opakujte u všech kousků těsta, které následně vyskládejte na plech, přikryjte fólií a vložte na dalších 10–15 minut do mrazáku. 

Poznámka: Při válení na těsto příliš netlačte. 

5. KROK

Na povrchu každého kousku těsta vytvořte několik řezů nožem a vraťte je zpět na plech. Domácí croissanty pečte v předehřáté troubě na 20–30 °C po dobu 60–90 minut. 

6. KROK

Poté croissanty potřete směsí vaječného žloutku s mlékem a pokračujte v pečení dalších 20–25 minut při teplotě 190 °C. 

Tip: Po 15 minutách pečení plech otočte, aby se croissanty upekly rovnoměrně. 

7. KROK

Domácí croissanty nechte vychladnout a poté je servírujte dle vlastních představ. 

Tip: Aby pečivo vydrželo dlouho čerstvé, uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě. 

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Vinastar Channel

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů