Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí rustikální chléb jen ze 4 ingrediencí

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Domácí rustikální chléb jen ze 4 ingrediencí - postup přípravy

Kdybyste se dostali do divočiny jen s moukou a droždím, pravděpodobně byste hledali způsob, jak si upéct chléb. Poradíme vám dokonalý recept na ten nejjednodušší chléb, který si můžete doma nebo kdekoliv jinde připravit. Dobrodruzi nechť pojmou tento recept jako základní vědomostní civilizační výbavu při cestách do divočiny.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Do mísy nasypte mouku, uprostřed utvořte důlek a nalijte od něj vlažnou vodu. Nasypte do ní droždí a promíchejte ji, aby se rozpustilo. Takto nechte ingredience 5 minut odstát, aby se kvasinky aktivovaly.

2. KROK

Začněte vodový kvásek promíchávat s moukou po okrajích a zadělejte hutné, měkké a velmi lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjte přilnavou fólií nebo utěrkou a na teplém místě nechte těsto po dobu 1 hodiny kynout.

3. KROK

Jakmile těsto znásobí svůj objem, namočte si ruce do vody a těsto vytvarujte do tvaru koule. Znova jej uložte do mísy a zakryté nechte kynout ještě další jednu hodinu. Během té doby by mělo zdvojnásobit svůj objem a mísu bezezbytku naplnit.

4. KROK

Pracovní plochu posypejte moukou a těsto na ni rozetřete stěrkou na velkou obdélníkovou placku. Tu stočte do válečku a podélně jej přeložte na třetiny. Postup roztahování, rolování a skládání těsta několikrát opakujte a okraje těsta vždy prsty dobře přitlačte k sobě. Při posledním skládání nechte těsto složené do balíčku a ten zakryjte hlubokou miskou, pod níž těsto nechte 15 minut odpočívat.

5. KROK

Po posledním vykynutí těsto znovu rozválejte a stočte jej nejprve ze širší strany a poté z té užší. Tak získáte pěkně baculatý bochník. Ten položte na plech vysypaný moukou, znovu ho přikryjte a nechte ještě 5 minut odležet.

6. KROK

Nakonec těsto znovu posypejte moukou a zboku jej podélně nařízněte nožem. Vložte budoucí chléb do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C a pečte ho 20 minut. Pak snižte teplotu trouby na 210 °C a pokračujte v pečení dalších 30 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů