Domácí šlehačková bábovka - postup přípravy
Vynikající variantou bábovky je ta z těsta zadělávaného se šlehačkou. Recept na ni nám poskytla paní Romana Staňová, která jej zdědila po své babičce.
Ingredience
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky a bílky. Žloutky spolu s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Přidejte smetanu ke šlehání a pak hladkou mouku s práškem do pečiva a vymíchejte těsto. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta, tak aby vše zůstalo nadýchané.
Vymažte bábovkovou formu máslem a vysypejte moukou, pak nalijte těsto dovnitř. Vložte formu do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 35 minut. Stav upečení zkontrolujte špejlí.