Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální kynuté těsto

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Univerzální kynuté těsto - postup přípravy

Kynuté koblihy a koláče jsou skvělé. Snadno se připravují a lze je připravit v téměř nekonečném spektru nejrůznějších variant. S tvarohem, mákem, marmeládou, s jablky a skořicí i s čerstvým ovocem. To vše a mnohem víc můžete velmi snadno připravit doma ve své vlastní kuchyni a potěšit tak své blízké lahodnou sladkou svačinou. Poradíme vám skvělé a rychlé univerzální těsto, které využijete jak na domácí koblížky, tak i na další druhy sladkých pochutin. Je extrémně snadné a rychlé a zvládne ho i začátečník.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte vlažnou vodu, přidejte k ní cukr a sušené droždí a přidejte tři lžíce mouky. Všechno dobře promíchejte a nechte stát na teplém místě 10 až 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou vytvářet bubliny. To je znamení, že kvasinky ožily a můžete pokračovat v práci.




Do hluboké mísy nasypejte zbylé množství mouky se špetkou soli, promíchejte a přilijte k ní do mísy aktivovaný kvásek. Elektrickým hnětačem nebo ručně zadělejte hutné a jednolité těsto, které se nebude lepit ani na ruce, ani na stěny mísy.

A to je vše. Univerzální těsto je hotové.


Nyní jej můžete buďto zpracovat na nějakou dobrotu, anebo těsto zabalte do igelitové fólie a vložte do mrazáku. Takto jej lze uchovávat i několik měsíců a v případě potřeby ho jenom rozmrazíte a zpracujete do finálního výrobku.

Domácí koblihy



Připravte si navíc marmeládu nebo pudink, olej na smažení a moučkový cukr na posypání.

Připravené těsto nechejte zhruba jednu hodinu na teplém místě vykynout a zdvojnásobit tak svůj objem. Poté jej vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rukama těsto trochu propracujte a vyválejte ho na silnější plát. Vyberte si vhodnou kulatou skleničku nebo kruhové vykrajovátko a vykrájejte z těsta kroužky. Ty pak nechte dalších dvacet minut nabobtnat a vykynout. Pak rozpalte na kamnech pánev se silnější vrstvou oleje a vložte do něj nakynuté koblížky osmažit z obou stran dozlatova.

Nakonec krém nebo marmeládu naplňte do zdobicího sáčku a vstříkněte ji do každého osmaženého koblížku a všechny posypejte přes sítko moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů