Smažené šišky a vrtáky v cukru - postup přípravy
Z kynutého těsta můžete kromě koblížků udělat smažené šišky nebo pomyslné vrtule, které se obalují v cukru či skořici. Recept nám poskytla paní Petra Pospíchalová.
Ingredience
Smíchejte v zadělávací míse obě mouky a udělejte do nich důlek, do něho rozdrobte droždí. Přidejte cukr a nalijte vlažné mléko. Poté počkejte pár minut, až začne pracovat kvásek.
Poté přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, rum a citronovou kůru. Rukama nebo robotem vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte 45–60 minut kynout.
Dejte těsto na vál. Pokud se lepí, používejte olej, a ne mouku, ta by se při smažení pálila. Udělejte z těsta šišky, případně pruh těsta několikrát zatočte do pomyslného vrtáku.
Dejte na pánev či do rendlíku dostatek oleje, rozpalte ho a usmažte všechno těsto do zlatova. Hotové šišky či vrtáky obalte v cukru nebo cukru se skořicí a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.