Domácí smažené vdolečky s džemem a tvarohem - postup přípravy
Domácí vdolečky dělávaly už prababičky našich prababiček a zřejmě je budou připravovat i naše prapravnučky. Jsou totiž nesmrtelnou klasikou (nejen) české kuchyně, která z povrchu světa jen tak nezmizí. Ani mezi moderními dezerty totiž není mnoho lahodnějších věcí, než jsou právě voňavé a dokřupava vysmažené vdolečky zdobené ovocným džemem a našlehaným tvarohem. O osvědčený rodinný recept se podělila paní Lenka Sedláčková.
Ingredience
K podávání
Vlažné mléko smíchejte se lžící cukru a rozdrobeným droždím a nechte 15 minut stát, aby vzešel kvásek. K němu pak přidejte mouku, zbylý cukr, špetku soli, dvě vejce a rozpuštěné a zchladlé máslo a zadělejte hladké a tvárné těsto. Zformujte z něj kouli, položte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu v teple kynout.
Vykynuté těsto propracujte, vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka. Ta nechte zakrytá kynout dalších 15 minut a poté je na pánvi s vysokou vrstvou rozpáleného oleje smažte na středním ohni po obou stranách několik minut dozlatova. Hotové vdolečky nechte okapat na sítu nebo na talíři vyloženém papírovými utěrkami.
Do misky vyklopte tvaroh, přidejte k němu vanilkový cukr, popřípadě podle chuti trochu moučkového cukru a vyšlehejte ho do krémové konzistence. Tvarohem naplňte zdobicí sáček. Vdolky vyskládejte vedle sebe, posypejte je moučkovým cukrem, každý potřete trochou ovocného džemu a ze zdobicího sáčku na něj vytlačte trochu tvarohového krému na ozdobu.