Kakaový datlový dort bez bílé mouky - postup přípravy
Připravte si kakaový datlový dort, který vypadá luxusně a je zdravější než jiné dezerty, protože neobsahuje bílou mouku. Rozplývá se na jazyku a hodí se na slavnosti.
Těsto
Poleva
Datle vypeckujte, vložte je do pánve, zalijte je vodou a vařte je 5 minut. Uvařené datle přendejte, i se šťávou, do mísy, ve které je rozmixujte dohladka.
V samostatné míse vyšlehejte vaječné žloutky s medem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do směsi kakao s rozmixovanými datlemi.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, kakao prosejte.
Do směsi přidejte mandlovou mouku s kypřicím práškem do pečiva a jedlou sodou. Na závěr do těsta vmíchejte kůru z mandarinky i se šťávou.
Poznámka: Před strouháním kůry mandarinku důkladně omyjte. Můžete k tomu použít vodu, smíchanou s jedlou sodou. Nezapomeňte poté ovoce důkladně opláchnout.
Nyní vyšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu, který do těsta opatrně vmíchejte. Těsto vložte do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Hotový dezert polijte čokoládovou polevou. Tu připravíte rozpuštěním čokolády v horké smetaně, a to během 2 minut. Datlový dort poté ozdobte snítky rozmarýnu a servírujte ho nakrájený na kousky.
Tip: Aby se čokoláda rychleji rozpustila, rozlámejte ji na menší kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Kochen mit Nika