Domácí sýr ze čtyř ingrediencí - postup přípravy
Sýry jsou nejenom chutné, ale také zdravé. O těch kupovaných to však nemůžeme říct stoprocentně. Proto je lepší si připravit domácí. Stačí k tomu jenom 4 ingredience a postup, který dokáže dodržet úplně každý.
Ingredience
Mléko, nejlépe nepasterizované a také plnotučné nalijte do hrnce. Od kvality mléka se odvíjí také kvalita výsledného sýra. Do hrnce nalijte celé dva litry. Přidejte do něho sůl a promíchejte, aby se dokonale rozpustila. Mléko přendejte na sporák a na mírném ohni ho začněte zahřívat. V tu chvíli si ho nemusíte až tolik všímat a můžete se pustit do dalších přípravných prací.
Do samostatné mísy rozklepněte tři vajíčka. Vezměte metličku nebo vidličku a důkladně je rozšlehejte, dokud se bílky a žloutky správně nespojí v jednotnou hmotu. V této fázi přidejte do vajíček také veškerý tvaroh. Ten pomocí metličky nebo vidličky vmíchejte do vaječného základu. Míchejte do té doby, než se vytvoří jednotná, nadýchaná a hladká hmota bez hrudek.
Když je mléko horké, můžete k němu začít přilévat vaječnou hmotu s jogurtem. Nalévejte ji opatrně a můžete nalít veškerou najednou. Vezměte vařečku a mléko pomalu míchejte, aby se oba základy správně propojily v jednotný celek. Sporák nevypínejte, jenom snižte plamen na minimum a nechte hrnec se směsí odpočívat. Po chvíli uvidíte, jak směs začíná hrudkovat a jak se začíná tvořit první sýr. Za občasného míchání nechte, ať se sýr pozvolna tvoří.
Hrudky, které se ve směsi vytvoří, přesuňte do cedníku s pláténkem. Je třeba nechat vykapat přebytečnou tekutinu a také vytvořit požadovaný vzhled výsledného sýru. Bochánek několikrát pomačkejte v plátýnku, aby se zbavil veškeré vody. Pevné sýrové skupenství přendejte i s plátnem do formy a zabalte. Zatižte, například sklenicí vody a nechte asi 4 hodiny stát při pokojové teplotě. Potom můžete sýr vybalit, nakrájet a ochutnat.