Domácí toustový chléb z kynutého těsta - postup přípravy
Recept na domácí toustový chléb, podle paní Jany Podolákové Burkartové, vám umožní mít čerstvé pečivo stále po ruce. Pokrm má úžasně křupavou kůrku.
Ingredience
Kvásek
Na pomazání
Nejprve oloupejte brambor a 15–20 minut ho vařte. Poté ho vyjměte z vody, nechte vychladnout a nastrouhejte ho nahrubo.
Zatímco se brambor vaří, připravte si kvásek. V míse smíchejte teplou vodu s melasou a droždím. Mísu zakryjte čistou utěrkou a kvásek nechte odpočívat 10–15 minut na teplém místě.
V jiné míse smíchejte hladkou mouku se solí, olejem, uvařeným nastrouhaným bramborem, oloupanou a najemno nastrouhanou mrkví a teplou vodou. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich kvásek a uhněťte těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 40 minut na teplém místě.
Po vykynutí z těsta uhněťte bochánek, který vložte do formy na pečení a těsto nechte kynout dalších 30 minut. Následně ho potřete trochou oleje a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 45–50 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Chléb by měl být upečený dozlatova.
Tip: Po upečení nechte domácí toustový chléb volně chladnout na chladící mřížce, aby se jeho spodní strana nezapařila.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.