Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí tyčinky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí tyčinky - postup přípravy

Ještě, než vás dohoní večerní mlsná u pití vína nebo u televizního pořadu, je dobré mít zásobu domácích tyčinek, které si snadno upečete sami. Domácí na rozdíl od kupovaných neobsahují žádné přidané a konzervační látky a můžete si je upéct v různých variantách se sýrem, hrubou mořskou solí, kmínem, sezamovými nebo lněnými semínky. Velkou výhodou je, že jsou coby dup hotové a můžete tak mít čerstvé každý večer. Hodí se také pro občerstvení na večírek nebo setkání s přáteli.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Příprava je nadmíru snadná, postačí si vzít misku, do které vložte všechny ingredience na těsto – mouku, máslo, smetanový sýr, žloutek a sůl. Dobře promíchejte a vypracujte vláčné těsto. Rozložte na pomoučněný vál a nožem odřezávejte tyčinky požadované velikosti.




Na závěr potřete prošlehaným bílkem a posypte dle chuti hrubozrnnou mořskou solí, kmínem nebo různými semínky, lněnými nebo sezamovými, použít můžete také modrý mák. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut. Musí být dozlatova propečené, jen tak budou křehké a maximálně návykové, že budete péct další várku hned vzápětí.

Oblíbené tyčky na chroupání můžete upéct také v bezlepkové variantě pro celiaky. Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit bezlepkovou ovesnou nebo kukuřičnou, které jsou nejdostupnější nebo přirozeně bezlepkovými variantami, především cizrnovou nebo pohankovou moukou. Velmi vhodné jsou také mouky z luštěnin, použít můžete mouku z červené čočky, ze žlutého hrachu nebo z faba fazolí. Výborné sýrové tyčky lze upéct i z bezlepkových rýžových mouk, z bílé, hnědé, červené nebo černé rýže.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů