Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

V pánvi pečený sýrový chléb ze včerejšího pečiva

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

V pánvi pečený sýrový chléb ze včerejšího pečiva - postup přípravy

Domácí chléb nemusí znamenat zdlouhavé zadělávání těsta, hodinové kynutí a další časově náročné libůstky. Stačí vzít pár, jak se říká, gumových rohlíků, natrhat je na kousky a smíchat s kořením. Pečení probíhá na pánvi a co je nejlepší, uvnitř chleba je sýr! Hotovo budete mít maximálně do dvaceti minut a výsledek bude přelahodný.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Pečivo natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky do misky. Vyklepněte k bagetě tři vajíčka a zasypejte vše kořením podle chuti. My jsme použili po jedné čajové lžičce sladké papriky, soli, černého pepře, sušeného tymiánu a půl lžičky sušeného vločkového chilli. Množství, anebo i druhy koření, však můžete upravit podle toho, co máte rádi.

2. KROK

Chléb s vajíčky a kořením v míse zalijte rovnoměrně sklenicí mléka a lžící pak všechny ingredience velmi dobře promíchejte, aby se vejce, mléko i koření vsáklo do kousků pečiva. Jinou možností je smíchat vajíčka s mlékem a kořením zvlášť, směs rozšlehat metličkou, a poté s ní zalít pečivo. Tak sice zašpiníte o něco více nádobí, ale výsledek bude rovnoměrnější.

3. KROK

Studenou pánev vytřete trochou rostlinného oleje a vsypte do ní polovinu napuštěného a změklého pečiva. Lžící ho pak velmi dobře upěchujte na dno do jednolité placky. Nastrouhejte nahrubo čedar, nebo jakýkoliv jiný sýr, který máte rádi, a posypejte jím celý povrch placky v pánvi. Udělejte to tak, abyste nechali zhruba jeden centimetr po okrajích volný. Poté vyklopte do pánve i druhou polovinu směsi a opět ji důkladně upěchujte lžící. Dejte si záležet zejména po okrajích, aby se obě vrstvy pečiva dobře spojily a nerozbalovaly se během pečení.

4. KROK

Pánev nyní položte na nejmenší hořák nastavený na nejnižší intenzitu. Je to důležité, aby se chléb nezačal připalovat dřív, než se propeče i uvnitř. Přiklopte pánev pokličkou a takto vařte kolem 6 až 7 minut (možná vám to bude trvat jinou dobu, vše záleží na specifických vlastnostech každého sporáku). V průběhu smažení čas od času odklopte pokličku a zkontrolujte, zda spodní strana zlátne. Jakmile je čas placku otočit, natřete velký plochý talíř trochou oleje a placku na něj z pánve vyklopte. Pánev vraťte na kamna, potřete ji ještě trochou oleje a vraťte na ni placku opéct z druhé strany. Po dopečení chléb posypejte nasekanými bylinkami podle chuti, rozdělte na čtvrtiny a ihned podávejte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů