Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí věnečky z odpalovaného těsta s krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 47 minut

Domácí věnečky z odpalovaného těsta s krémem - postup přípravy

Neexistuje snad nikdo, kdo by si rád nepochutnal na nadýchaných domácích věnečcích s lahodným krémem. Tento recept vám pomůže připravit ten nejlepší dezert, a to jednoduše a rychle.

Ingredience pro:
12 kusů
+ -

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve si připravte odpalované těsto. Ve větším hrnci smíchejte studenou vodu se změklým máslem a solí a na plotně se střední teplotou směs přiveďte k varu. 

2. KROK

Do hrnce přisypte mouku, snižte teplotu na minimum a za stálého míchání směs odpalujte, dokud nevznikne hladké těsto. Poté hrnec odstavte z tepla a nechte jej 3 minuty chladnout. 

3. KROK

Poté do těsta vlijte najednou všechna vejce a šleháním je s těstem důkladně propojte. 

Tip: Použijte vejce o střední velikosti. Pokud by byla vejce moc velká, museli byste přidat více mouky. Naopak, pokud by byla moc malá, bylo by potřeba přidat více vody.

4. KROK

Poznámka: Během šlehání se směs stane trochu řidší. Toho se nelekejte. Následným šleháním znovu získá hutnější strukturu.

5. KROK

Hotové těsto vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou hlavicí a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte ozdobné věnečky, jaké jsou ukázány níže ve videu. 

Tip: Před položením pečicího papíru plech trochu navlhčete vodou – papír na plechu bude lépe držet.

6. KROK

Konce věnečků přilepte pomocí mokrého prstu, aby se během pečení nepřipalovaly. Následně dezert pečte v předehřáté troubě na 240 °C po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 18–20 minut, dozlatova.

7. KROK

Tip: Během pečení troubu neotvírejte, protože by mohly domácí věnečky splasknout.

8. KROK

Ještě teplé věnečky horizontálně přeřízněte na polovinu a připravte si krém, kterým je naplníte. 

9. KROK

Ananas sceďte, vložte jej do robota a rozmixujte jej do hladka. Ananasovou šťávu přelijte do misky, kde ji smíchejte s pudinkovým práškem Zlatý klas. Směs přelijte do rendlíku, přidejte k ní rozmixovaný ananas a vše přiveďte k varu – potrvá to přibližně minutu. 

10. KROK

Od bodu varu vařte směs 5 minut. Poté rendlík položte do studené vodní lázně a za občasného míchání nechte směs vychladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu do tuha. 

Tip: Pokud chcete, aby byla smetana sladší, přidejte do ní cukr dle vlastní chuti.

11. KROK

Poznámka: U tohoto receptu byla použitá rostlinná smetana Vitala. Můžete však použít i živočišnou smetanu – s tou však bude krém méně tuhý.

12. KROK

Vyšlehanou smetanu vmíchejte do vychladlé směsi s ananasem a vytvořte krém, kterým naplňte cukrářský sáček s ozdobnou hlavicí. Krém naneste na spodní část věnečku a přiklopte jej jeho horní částí. Postup opakujte u všech kusů dezertu. 

Tip: Domácí věnečky podávejte posypané moučkovým cukrem.

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

15. KROK

Zdroj receptu: LiViera Desserts

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů