Domácí vepřová klobása - postup přípravy
Velmi dobrá, kořeněná a voňavá vepřová klobása se skvěle hodí na domácí grilování. Vychutnáte si ji nejen vy, ale také vaši přátelé a sousedé. Navíc není tak složité ji připravit. Podívejme se, jak na to.
Ingredience
První krok bude velmi jednoduchý. Vezměte veškeré maso a nakrájejte ho na malé kousky. Smíchejte jej s kořením, prolisovaným česnekem, koňakem a ledovou vodou. Nyní přijde část, na kterou se pravděpodobně netěšíte. Hmotu velmi dobře propracujte rukama. Měli byste to dělat několik minut, aby se všechny chutě nádherně spojily.
Část umletého masa smíchejte s dusitanovou solí. Poté smíchejte obě části mletého masa dohromady a důkladně promíchejte. Hlubokou mísu, ve které jste maso promíchali, zakryjte poklicí nebo potravinářskou fólií a vložte do lednice. Nechte ho tam odpočívat přes noc, aby se důkladně marinovalo a natáhlo do sebe všechny chutě.
Další den si připravte střívka a můžete začít plnit. Není to nejjednodušší část celého procesu a musíte si najít způsob, jaký pro vás bude nejlepší. Možná vám to zabere nějakou dobu, ale rozhodně se to vyplatí, protože výsledek bude vynikající a hlavně domácí. Střívka na konci dobře svažte nití, aby se náplň z mletého masa nedostala ven.
Připravte si hrnec. Naplňte ho vodou a přiveďte ji k varu. Vložte do vroucí vody klobásy, ale nedávejte jich tam příliš mnoho. Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu a vařte po dobu 40 minut. Mezitím si připravte zapékací mísu. Vymažte ji máslem a vyskládejte do ní klobásy. Pečte v troubě předehřáté na 220 stupňů po dobu 30–40 minut. Můžete si je ale připravit také na grilu.