Domácí vepřová konzerva - postup přípravy
Zavařování ovoce a zeleniny se stalo téměř národním sportem. Už vás ale někdy napadlo, že byste kromě rostlinných produktů zkusili zavařit také maso? Ostatně vepřové a různé jiné konzervy nejsou nic nového pod sluncem a v samoobsluhách jich jsou plné regály. V těchto komerčních produktech ale najdete velmi často maso pochybné kvality, doplněné o velké množství sádla a různé další potravinářská aditiva, jako jsou konzervanty nebo dochucovadla. Zdá se proto jako docela dobrý nápad zkusit si takovou vepřovku vyrobit doma. Hodí se k výrobě mnoha pokrmů, anebo prostě jen tak s chlebem. A na její přípravě není vůbec nic těžkého.
Ingredience
Návod na přípravu:
Maso důkladně umyjte pod tekoucí vodou a osušte ho papírovou utěrkou. Nakrájejte maso na menší kostky, vhoďte je do mísy a posypejte asi jednou lžící soli. Osolené maso pak promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozložila mezi všechny kousky masa. Pokud chcete, přidejte v této fázi také pepř, případně další koření a nechte dvacet minut odležet.
Mezitím si připravte zavařovací sklenice. Měli byste je i s víčky důkladně sterilizovat, aby v nich nezbyly žádné nečistoty ani mikroorganismy.
To nejlépe provedete tak, že sklenice necháte projít vroucí vodou a/nebo je vytřete roztokem vody s jedlou sodou, případně je vytřete vysokoprocentním alkoholem a necháte vyschnout. Každá nečistota či zhůvěřilá bakterie by mohla úsilí o konzervaci masa narušit a konzerva by se mohla zkazit.
Nasolené kousky masa znovu promíchejte a vyskládejte je do vyčištěných sklenic tak, aby mezi masem a víčkem zbyl alespoň 1 centimetr volného místa. Takto připravené sklenice lehce zavíčkujte.
Připravte si hrnec vhodné velikosti a jeho dno vyložte čistou utěrkou. Sklenice vyskládejte do hrnce a zalijte studenou vodou, aby dosahovala asi do tří čtvrtin výšky sklenic. Pokud mají tendenci vyplouvat nahoru, zatěžkejte je velkým talířem nebo jiným vhodným závažím.
Podpalte sporák a přiveďte vodu v hrnci k varu. Pak snižte teplotu na minimum a vařte dalších 5 hodin, přičemž každou hodinu zkontrolujte hladinu vody a případně ji dolijte. Nepoužívejte studenou vodu, ale uvařte vodu v konvici.
Když se maso dovaří, vyjměte sklenice opatrně z hrnce a pevně dotáhněte víčka. Nepokládejte je vzhůru nohama, aby sádlo z masa molo pod víčkem vytvořit zátku a lépe se tak ochránilo před případnou zkázou.
Takto nechte zvolna chladnout 12 hodin a poté přemístěte do sklepa či chladné a temné spíže, kde konzervy vydrží nejméně čtyři roky.