Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečené lanýže z máslových sušenek, kondenzovaného mléka a kakaa

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Nepečené lanýže z máslových sušenek, kondenzovaného mléka a kakaa - postup přípravy

Připravte si s dětmi nepečený dezert ze sušenek a kondenzovaného mléka! Je neskutečně snadný a stejně tak chutný a lahodný. Stačí na ně jen sušenky, kondenzované mléko a kakao a nemusíte mít ani žádné zvláštní kuchařské či cukrářské zkušenosti. Přípravu hravě zvládne i začátečník a výsledek bude vždy perfektní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do rendlíku nalijte kondenzované mléko a přes jemné sítko k němu přisypejte polovinu kakaového prášku a lžící ho důkladně zapracujte do směsi, abyste získali jednolitou tmavě hnědou hmotu. Pak prosejte druhou polovinu kakaa a znovu míchejte tak dlouho, dokud se dokonale nepropojí se směsí. Poté kakaové mléko odložte stranou.

2. KROK

Vezměte padesát gramů máslových sušenek, vložte je do igelitového sáčku a s pomocí paličky na maso je roztlučte na co nejjemnější drť. Tu vsypte do misky elektrického mlýnku a rozemelte sušenky na prach. Sušenkovou drť vsypte do kakaového kondenzovaného mléka a přidejte 30 nebo 40 gramů rozinek, které předtím spařte v cedníku vroucí vodou a nechte dobře okapat.

3. KROK

Směs v kastrůlku poté postavte na kamna a na středním ohni ji přiveďte k varu. Za stálého míchání pak pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne na konzistenci hustého těsta. Nepřestávejte míchat, abyste hmotu nepřipálili! Jakmile má směs správnou strukturu, odstavte hrnec z kamen. Připravte si menší obdélníkovou misku, kterou vyložte přilnavou potravinářskou fólií a přemístěte do ní veškerou kakaovou hmotu. Vrch překryjte kusem fólie a hmotu s pomocí prstů důkladně upěchujte. Pak misku vložte na dvě hodiny do lednice vychladit a ztuhnout.

4. KROK

Po dvou hodinách vyndejte hmotu z lednice a s pomocí igelitové fólie ji vyklopte z misky. Fólii opatrně sloupněte, abyste ztuhlou hmotu nepotrhali. Pracovní plochu posypejte prosátým kakaem, položte na něj ztuhlé těsto a posypejte ho rovněž z vrchní strany. Ostrým nožem pak hmotu rozkrájejte na proužky a ty pak na malé kostičky. Pro hezčí vzhled s pomocí prstů jemně ohlaďte hrany a odrolte drobečky, ještě jednou lanýže obalte v kakau, vyskládejte na talíř a s velkou chutí podávejte k čaji nebo kávě. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů