Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí zeleninová směs k ochucení polévek

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí zeleninová směs k ochucení polévek - postup přípravy

Zvýrazňovače chuti jsou jednou z nejprodávanějších ingrediencí potravinářských obchodů, ačkoliv obsahují celou řadu minimálně problematických ingrediencí chemického původu. Svým polévkám a omáčkám však můžete dodat chuť i přírodní cestou s touto domácí zeleninovou směsí.

Ingredience pro:
3 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Všechny druhy zeleniny očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Postupně je poté vkládejte do elektrického sekáčku a rozemelte je najemno. Při posledním mletí přidejte také všechny zelené bylinky, bobule jalovce a bobkové listy.

2. KROK

Rozemletou zeleninu vložte do velké mísy. Přidejte k ní po půl lžičce mletého černého pepře a muškátového oříšku a přisypejte sůl, která jednak směs ochutí, jednak funguje také jako konzervační prostředek, který zabrání zkáze zeleniny.

3. KROK

Hotovou směs rozdělte do čistých a sterilizovaných zavařovacích skleniček. Na povrch směsi nastříkejte rozprašovačem trochu vysokoprocentního lihu, který zapalte a počkejte, dokud se plameny nerozšíří na celý povrch zeleninové směsi. V tu chvíli skleničku uzavřete. Tím zničíte veškeré bakterie v okolí hrdla skleničky a navíc vytvoříte dokonalý podtlak, který konzervy uzavře i bez zavařování.

4. KROK

Skleničky se zeleninovou směsí uložte na temné a chladné místo, kde vydrží i déle než rok. Po otevření směs skladujte v lednici a rychle ji spotřebujte.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

7. KROK

Zdroj receptu: Himmlisch

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů