Domácí vepřová paštika - postup přípravy
Kupované paštiky jsou stále dražší a plnější chemických přísad. Připravte si poctivou paštiku podle receptu prababiček, která vám bude chutnat a nezatíží vaši peněženku ani zdraví.
Ingredience
Do hrnce vložte vepřové maso, přidejte jednu cibuli pokrájenou na čtvrtinky, mrkev (tu větší podélně rozpulte), dvě větší nebo tři menší petržele, kousek celeru, tři stroužky česneku, jeden bobkový list a dvě kuličky nového koření a vše zalijte vodou tak, aby byly suroviny tak akorát ponořené. Hrnec přiklopte pokličkou, směs přiveďte k varu a vařte ji asi 1,5 hodiny.
Zbylé dvě cibule mezitím oloupejte a nakrájejte je na menší kostičky. Kuřecí játra (můžete použít i vepřová játra, ta drůbeží jsou ale jemnější) pokrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte trochu sádla a zpěňte na něm cibulku. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní játra a vše společně pár minut restujte. Když jsou játra hotová, vypněte oheň a nechte je vychladnout.
Jakmile se vývar s masem a zeleninou dovaří, vyjměte z hrnce veškeré pevné části a nechte je vychladnout. Maso nakrájejte na menší kousky a umelte ho mlýnkem na maso s jemným nástavcem (průměr otvorů 2,4 mm, pokud máte silnější, možná budete muset suroviny umlít dvakrát). Semelte rovněž veškerou uvařenou zeleninu a také restovaná játra s cibulkou.
Ke směsi mletých surovin přidejte dvě vajíčka, podle chuti sůl a pepř, a pokud chcete, můžete přidat i tekuté polévkové koření. Rukama vše dobře propracujte na homogenní hmotu. Ochutnejte ji a případně dochuťte. Hotovou paštiku naplňte do menších uzavíratelných skleniček, které předtím důkladně sterilizujte.
Uzavřete sklenice víčky a vyskládejte je do hrnce s dnem vyloženým utěrkou či ručníkem. Zalijte skleničky vodou tak, aby dosahovala asi do dvou třetin jejich výšky, přiklopte hrnec pokličkou, přiveďte vodu k varu a nechte paštiku zavařit na nejnižším plameni po dobu cca 60 minut. Hotové paštiky uložte v temnu a chladu, kde vydrží velmi, velmi dlouho.