Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

2 recepty na domácí paštiky z kuřecích jater a červených fazolí

2 recepty na domácí paštiky z kuřecích jater a červených fazolí - postup přípravy

Paštiky jsou velmi chutné a s čerstvým pečivem nemají chybu, jen ty kupované často bývají plné aditiv, které bychom v nich raději neviděli. Zní proto jako skvělý nápad připravit si doma vlastní, třeba podle osvědčených receptů od paní Gabriely Bočkové.

Ingredience pro:
1 porce

Paštika z kuřecích jater

Paštika z červených fazolí

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Paštika z kuřecích jater

1. Kuřecí játra důkladně očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Šalotku a česnek očistěte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte 150 gramů másla, nechte na něm zpěnit nasekanou cibuli s česnekem a poté přihoďte játra, která ze všech stran orestujte a nechte je zatáhnout. Přilijte víno a za občasného míchání pokračujte v restování, dokud se víno zcela nevypaří.

2. Jakmile z pánve zmizí veškerá tekutina, přidejte druhou polovinu másla a počkejte, dokud se nerozpustí. Poté přisypejte sušené bylinky, vše zalijte smetanou a pokračujte ve vaření, dokud se smetana nezredukuje asi na poloviční množství. Nakonec směs podle chuti osolte a opepřete.

3. Uvařenou játrovou směs důkladně promixujte tyčovým mixérem, abyste vytvořili hladkou až napěněnou směs. Připravte si čisté a sterilizované zavařovací skleničky, naplňte je paštikou a zlehka uzavřete. Po vychladnutí rozpusťte trochu másla a nalijte ho na paštiku ve sklenicích. Nyní víčka pevně utáhněte a uložte paštiku v lednici, kde vydrží zhruba týden.

Z uvedeného množství ingrediencí vyjde 6 skleniček o objemu 200 ml a malá miska navíc.

Tip na závěr: Pokud byste rádi prodloužili životnost paštiky, můžete ji jednoduše zavařit. V tom případě nepřidávejte nakonec rozpuštěné máslo, ale namísto toho vyskládejte uzavřené skleničky do hrnce s vodou, přiveďte ji k varu a na mírném ohni nechte zvolna probublávat 20 až 30 minut. Po zavaření skleničky neotáčejte, jen je nechte zvolna vychladnout a uložte do temna a chladu.

2. KROK

Paštika z červených fazolí

1. Fazole uvařte doměkka. Očištěnou cibuli s česnekem orestujte na kousku másla a přidejte k nim slité a okapané fazole. Vše společně chvíli provařte a zalijte vínem, které nechte úplně odpařit. Přidejte zbylé máslo, a když se rozpustí, dochuťte jej sušenými bylinkami a zalijte smetanou.

2. Pokračujte ve vaření, dokud smetana nezhoustne a nezredukuje se na asi poloviční množství. V průběhu vaření směs podle chuti posypejte solí a pepřem. Dobře provařenou směs tyčovým mixérem rozmixujte dohladka, naplňte ji do skleniček a uložte do lednice.

3. Pokud chcete, aby paštika déle vydržela, buďto ji zalijte máslem, anebo nechte na 20 minut zavařit v hrnci s vroucí vodou. Pravděpodobně to ale nebude nutné, je totiž tak chutná, že mizí před očima.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů