Domácí zeleninová směs k ochucení polévek - postup přípravy
Zvýrazňovače chuti jsou jednou z nejprodávanějších ingrediencí potravinářských obchodů, ačkoliv obsahují celou řadu minimálně problematických ingrediencí chemického původu. Svým polévkám a omáčkám však můžete dodat chuť i přírodní cestou s touto domácí zeleninovou směsí.
Ingredience
Všechny druhy zeleniny očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Postupně je poté vkládejte do elektrického sekáčku a rozemelte je najemno. Při posledním mletí přidejte také všechny zelené bylinky, bobule jalovce a bobkové listy.
Rozemletou zeleninu vložte do velké mísy. Přidejte k ní po půl lžičce mletého černého pepře a muškátového oříšku a přisypejte sůl, která jednak směs ochutí, jednak funguje také jako konzervační prostředek, který zabrání zkáze zeleniny.
Hotovou směs rozdělte do čistých a sterilizovaných zavařovacích skleniček. Na povrch směsi nastříkejte rozprašovačem trochu vysokoprocentního lihu, který zapalte a počkejte, dokud se plameny nerozšíří na celý povrch zeleninové směsi. V tu chvíli skleničku uzavřete. Tím zničíte veškeré bakterie v okolí hrdla skleničky a navíc vytvoříte dokonalý podtlak, který konzervy uzavře i bez zavařování.
Skleničky se zeleninovou směsí uložte na temné a chladné místo, kde vydrží i déle než rok. Po otevření směs skladujte v lednici a rychle ji spotřebujte.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Himmlisch