Domácí žitný kváskový chléb - postup přípravy
Domácí chléb, pokud je vyrobený z žitného kvásku a kvalitní mouky, je určitě mnohem lepší než kupovaný. Recept na něj nám poskytla paní Romana Staňová.
Na rozkvas
Na těsto
Večer den před pečením si připravte rozkvas. Smíchejte žitný kvas s vodou a žitnou chlebovou moukou a nechte odpočívat do rána.
Ráno do rozkvasu přidejte suroviny na těsto, tedy další vodu, sůl, kmín, žitnou celozrnnou mouku, hladkou mouku a pšeničnou chlebovou mouku. Vypracujte těsto, přikryjte a nechte 2 hodiny kynout.
Těsto si vyklopte na vál a přeložte ho z obou stran ve třetině, proces zopakujte 3krát. Nechte těsto 45 minut kynout, pak ho opět stejně přeložte a nechte hodinu kynout. Poté ho dejte na hodinu do ošatky.
Chléb vyklopte z ošatky na plech na pečení, postříkejte ho vodou z rozprašovače a dejte péct do předehřáté trouby na 250°C na asi 15 minut. Poté ztlumte teplotu na 210°C a pečte dalších 35 minut. Chléb vytáhněte z trouby, opět ho postříkejte vodou a nechte vychladnout.