Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohová rychlovka s rozinkami

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Tvarohová rychlovka s rozinkami - postup přípravy

První podzimní dny se kvapem blíží a s nimi i mlhy a plískanice. A to je ten nejlepší čas na to rozjasnit si život nějakou sladkou dobrotou s tvarohem a rozinkami, které se k tomuto období prostě hodí. Kromě toho, že je to slaďoučká dobrota, je pečený tvaroh také docela zdravý. Je totiž sladký i bez cukru. Pokud byste ho ale přeci jenom chtěli trochu dosladit, můžete přimíchat pár lžic cukru, případně med nebo drcený banán.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Rozinky si vysypte do cedníku a dobře je propláchněte. Vložte je do menšího kastrůlku, přidejte vodu tak, aby byly všechny rozinky potopené. Postavte kastrůlek na kamna a přiveďte k varu. Vařte je asi 5 minut a pak je slijte a odložte stranou.




Do misky rozklepněte jedno vajíčko a elektrickým šlehačem ho šlehejte, dokud nevytvoříte hustou a jemnou pěnu. K této pěně pak přilijte mléko, které jste nechali předem odstát, aby získalo pokojovou teplotu. Pak přisypejte ještě krupici a sůl a šlehačem nebo metlou znovu vyšlehejte.

Tvaroh protlačte přes síto a smíchejte ho s vaječnou směsí. Dobře obě složky vzájemně promíchejte a přisypejte do hmoty rozinky.

V mikrovlnné troubě nebo na kamnech ve vodní lázni si dejte roztavit máslo. Dvě lžičky rozpuštěného másla pak použijte na vymaštění formy, ve které budete tvaroh péct. Můžete použít běžný obdélníkový plech s vyššími stěnami, nebo třeba formu na biskupský chlebíček. Do vymaštěné formy pak nalijte tvarohovou směs a špachtlí vyrovnejte její povrch. Namažte ji pak zbylým máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba na 30 minut.

Když povrch tvarohu zezlátne a jeho konzistence se zpevní, můžete ho vyndat z trouby. Nechte v pekáčku vychladnout na pokojovou teplotu a poté dobrůtku vyklopte ven. Kdybyste se ji pokusili vyklopit ještě zatepla, nejspíš ji roztrhnete, proto s tím příliš nespěchejte.

Pokud chcete, můžete před podáváním tvaroh zasypat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů