Dort s řeckým jogurtem a kávovou příchutí - postup přípravy
S kávou nemusí být jenom Tiramisu. Může být základem i klasických pečených dortů. Ty se budou skvěle hodin nejenom k typickému odpolednímu kafíčku, ale také na jakoukoliv oslavu, kde sladké nesmí chybět.
Těsto
Krém
Začněte základními sypkými surovinami na těsto. Do nádoby nasypte mouku, dále přidejte kakao a prášek do pečiva. Vše společně důkladně rozmíchejte v tmavší směs. Do jiné míse vyklepněte všechna vejce a přisypte veškerý cukr. Vezměte ruční mixér a na vyšší výkon začněte danou směs postupně šlehat. Když se bílky a žloutky propojí a směs houstne, přidejte nejprve mléko – za stálého mixování a později také olej. Do připraveného základu těsta nasypte prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva. Postupně ji vmíchávejte, až vznikne těsto tekuté konzistence bez hrudek.
To nalijte do kulaté formy o průměru 18 centimetrů. Formu vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů a pečte asi 30 minut. Po vyjmutí z trouby otevřete formu a nechte základ dortu chladnout při pokojové teplotě. Vezměte nůž a podélně překrojte hotový korpus na dvě poloviny.
Zalijte želatinu vodou a nechte ji dle návodu nabobtnat. Mezi tím si do mísy nalijte studenou smetanu ke šlehání, vezměte mixér a na plné otáčky z ní vyšlehejte jemnou šlehačku. K ní přidejte jak řecký jogurt, tak i mascarpone a moučkový cukr. Vše smíchejte dohromady. Opět mixérem, ale už na pomalejší otáčky. Poslední fází je nalité espressa a dále poslední pomalé mixování. Želatinu rozpusťte v troše teplé vody a následně ji vmíchejte do krému.
Ten začnete nanášet na první spodní vrstvu vašeho korpusu. Použijte veškerý krém, uhlaďte ho do roviny a přiklopte druhou vrstvou těsta. Dejte na několik hodin tuhnout do lednice a následně už jenom vyndejte, posypte kakaem a můžete servírovat. Kávový dort je hotový.