Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort s vanilkovým krémem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Dort s vanilkovým krémem - postup přípravy

Mimořádně chutný dezert s vařeným vanilkovým krémem je skvělou sladkou tečkou po nedělním obědě, ale i první pomocí, když vás honí mlsná. Je to rychlý a mimořádně lahodný dort, který se jen rozpouští v ústech a je plný slaďoučkého žloutkového krému a zdobený sekanými ořechy či strouhanou čokoládou. Tuhle dobrotu určitě musíte vyzkoušet a vsadíme se s vámi, že se k němu budete rádi vracet.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si připravte krém.




Do kastrůlku nalijte polovinu mléka a zahřejte ho až k varu. Přidejte trochu strouhané citronové kůry. V oddělené misce smíchejte vajíčko, kukuřičný škrob, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Vyšlehejte do jednolité směsi a přidejte zbytek mléka, znovu zamíchejte a přidejte do kastrůlku k vroucímu mléku. Za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustý krém a pak odstavte z kamen.

Kastrůlek s krémem si postavíme na stůl na žáruvzdornou podložku. Do směsi přidáme kousek másla a citronovou šťávu. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří se hladká a homogenní hmota. Krém v kastrůlku zakryjte potravinářskou fólií a nechte pozvolna úplně vychladnout.

Mezitím si připravte těsto

Do mísy rozklepněte vajíčka, přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Šlehejte elektrickým šlehačem zhruba 4 minuty, dokud nezískáte nadýchanou pěnovou strukturu. Do této směsi přidejte smetanu a rostlinný olej. Dále míchejte do hladké, jednolité konzistence. Postupně přimíchejte po dávkách hladkou mouku a prášek do pečiva a zadělejte těsto pomocí elektrického hnětače nebo robota.

Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a plech nebo dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Do formy či plechu vlijte připravené těsto, vyrovnejte jeho povrch a pomažte ho olejem. Zdobicí sáček naplňte uvařeným vanilkovým krémem a vytvořte jím na povrchu těsta smetanovou mřížku. Do políček mezi krémem nasypejte mandlové plátky nebo sekané ořechy.

Vložte do předehřáté trouby na 35 až 40 minut péct. Zda je dort hotový, zkontrolujte zapíchnutým párátkem. Pokud dosud lepí, je třeba dort dopéct.

Na závěr dort vytáhněte z trouby a nechte ho zcela vychladnout. Jeho povrch pak zasypejte moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou a podávejte.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů