Norský dort Verdens Beste Kake - postup přípravy
Daleké a větrem ošlehané, skalnaté a mrazivé Norsko. Krutý a mrazivý sever umí být i jemný a sladký, o čemž svědčí také dnešní recept na norský dort, který nese název „Verdens Beste Kake“, což v doslovném překladu znamená „nejlepší dort na světě“. A není to nadsázka. Tento jemný dezert s bílkovou pěnou, smetanou a plátky křupavých mandlí si tento titul beze všeho zaslouží. Pokud chcete okouzlit své blízké při některé slavnostní příležitosti, určitě zkuste tohohle načechraného fešáka. Přinese vám zaručený úspěch.Návod na přípravu:
Ze všeho nejdříve si rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. V misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva.
Do oddělené hlubší misky vložte změklé máslo a přidejte k němu sto gramů cukru. Šlehačem šlehejte 2 až 3 minuty, aby se cukr rozpustil a máslo získalo hladkou konzistenci. K této hmotě pak přidejte žloutky a šlehačem rozmíchejte do hladka. Poté za stálého míchání nejnižší rychlostí přidejte také tři polévkové lžíce mléka. Nakonec ke směsi přisypejte také mouku s práškem do pečiva a uhněťte soudržné těsto.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem a nalijte do něj připravené těsto. Rozprostřete jej špachtlí rovnoměrně po celé ploše plechu a nechte chvíli při pokojové teplotě stát.
Mezitím připravte bílkový sníh. Vaječné bílky nalijte do mísy a přidejte k nim špetku soli. Elektrickým šlehačem začněte bílky vyšlehávat, dokud nezískáte hustší, ale zatím ne zcela pevnou pěnu. V této fázi postupně za stálého šlehání přidávejte také cukr a kyselinu citrónovou a dále šlehejte, dokud nezískáte pevný sníh.
Tímto sněhem pak rovnoměrně zakryjte těsto v plechu. Na prkénku nasekejte najemno mandle a celou sněhovou vrstvu jimi posypejte. Takto připravený plech vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia a pečte asi 35 až 40 minut.
Pak vyjměte plech z trouby, nechte korpus trochu zchladnout a opatrně ho vyndejte na pracovní plochu. Rozkrojte ho příčně na dva stejně velké obdélníky a nechte úplně vychladnout.
Připravte si šlehačku. Do mísy nalijte smetanu a šlehačem šlehejte asi 3 až 5 minut, dokud nevytvoříte pevnou pěnu. Tou naplňte zdobicí sáček a můžete začít sestavovat dort.
Jednu polovinu korpusu se sněhem položte na talíř a pomocí zdobicího sáčku ji pečlivě zakryjte šlehačkou. Na ni položte druhou polovinu a navrch opět nastříkejte šlehačku. Takto připravený dort dejte do lednice chladit alespoň na hodinu, aby šlehačka ztuhla. Pokud chcete, můžete povrch dezertu dozdobit rozpuštěnou čokoládou nebo karamelem.