Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort z listového těsta s jogurtem a pomeranči

1,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Dort z listového těsta s jogurtem a pomeranči - postup přípravy

Tímto úžasným dezertem nejenže uděláte radost své rodině, ale také se skvěle hodí na rodinné oslavy nebo jiné příležitosti. Chutná totiž skvěle a vypadá nádherně.

Ingredience pro:
12 porcí

Těsto

Pomerančová směs

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

V první řadě si připravte rozválené listové těsto. Položte jej na pečicí papír a vykrojte z něj kruh o průměru 22 centimetrů. Hodně ho propíchejte vidličkou a potom ho namažte pomocí kuchařského štětce pomerančovou šťávou a posypejte cukrem.

2. KROK

Vezměte druhý plát těsta a vykrojte z něj kruh o průměru 20 cm. Nakrájejte ho na 12 částí. Všechny potřete pomerančovou šťávou a posypejte cukrem jako v předchozím případě. Obě části listového těsta vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte po dobu 15–20 minut. Až bude těsto hotové, nechte ho zcela vychladnout.

3. KROK

Nyní připravte pomerančovou směs. Pomerančovou dužinu a kůru vložte do hrnce. Přidejte cukr a škrob. Za stálého míchání vařte po dobu 5 minut na středním ohni, dokud směs nezhoustne. Poté směs sundejte ze sporáku a za častého míchání ji nechte úplně vychladnout.

4. KROK

Nyní připravte krém. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte řecký jogurt a šlehejte, dokud nebude směs tuhá.

5. KROK

Nakonec sestavte celý dezert. Celý vršek vložte do formy s odnímatelným okrajem. Naneste polovinu krému a potom polovinu pomerančové směsi. Tu však nerozetírejte až ke kraji, nechte okraje volné. Přidejte zbývající smetanu a potom zbytek pomerančové směsi. Jednu lžičku si dejte stranou.

6. KROK

Na vršek položte nakrájenou část těsta a doprostřed dejte lžičku pomerančové směsi. Vložte na 2–3 hodiny do lednice. Dort oddělte od okraje formy tenkým nožem. Upečené okraje listového těsta rozdrťte a směsí ozdobte boky dortu. Posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů