Extra čokoládový dort s pudinkovým krémem a šlehačkou - postup přípravy
Inspirujte se receptem na extra čokoládový dort s pudinkovým krémem a šlehačkou, který můžete připravit na různé oslavy nebo narozeniny. Vypadá jako dílo profesionální cukrářky, ale zvládne ho naprosto každý.
Čokoládový korpus
Pudinkový krém
Šlehačkový krém
Čokoládová ganache
Čokoládový krém na obmazání
Čokoládový pudinkový prášek smíchejte s cukrem a trochou mléka. Zbytek mléka přiveďte k varu a vmíchejte do něj rozmíchaný pudink. Poté ho vařte do zhoustnutí.
Uvařený pudink stáhněte z ohně a pomocí šlehače do něj zašlehejte čokoládu na vaření. Poté ho přendejte do mísy, zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho zcela vychladnout.
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Do mísy s bílky přidejte špetku soli a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte ho do nadýchané pěny.
Hladkou mouku promíchejte s kakaem, vsypte ji do žloutkové pěny a směs vyšlehejte. Polovinu bílkového sněhu přendejte do mísy a pomocí metličky ho do těsta vmíchejte.
Do těsta přidejte zbytek bílkového sněhu a opět ho pomocí metličky vmíchejte. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a těsto do ní přelijte.
Těsto pečlivě uhlaďte a s formou alespoň 1krát lehce bouchněte o linku, zbavíte se tak přebytečných vzduchových bublin.
Formu přendejte do předehřáté trouby na 180 °C a čokoládový korpus pečte přibližně 35–40 minut. Před koncem pečení vyzkoušejte pomocí špejle, zda je korpus dobře propečený.
Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte ho zcela vychladnout. Poté ho vyklopte z formy, stáhněte z něj pečicí papír a rozkrojte ho na 3 díly.
Čokoládový pudink lehce prošlehejte, přidejte do něj změklý margarín a vyšlehejte hladký krém. Poté vyšlehejte do tuha smetanu ke šlehání.
Rozkrojený korpus potřete marmeládou, následně polovinou čokoládového krému a poté polovinou šlehačky. Dort přiklopte druhým korpusem a postup opakujte.
Dort poté přiklopte posledním korpusem. Do hrnce nalijte smetanu a přiveďte ji k varu. Nalijte ji do mísy s nasekanou čokoládou a směs míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
Do mísy nasypte instantní směs na čokoládový krém a zalijte ho studeným mlékem. Poté ho vyšlehejte do tuhé konzistence a dort s ním ze všech stran obmažte.
Část vychladlé čokoládové ganeche nalijte do cukrářského pytlíku a ozdobte s ní kraje dortu. Zbytek na něj nalijte a opatrně ji rozmažte.
Extra čokoládový dort nechte vychladnout v lednici alespoň 2 hodiny. Poté ho vyjměte a ozdobte dle vlastní fantazie čokoládou a sušenkami. Nakonec dort nakrájejte a servírujte ho.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Natašine Slastice