Dušené kuřecí maso pro dlouhodobé uskladnění - postup přípravy
Kuřecí maso je v dnešní době nejspíše nejčastěji využívaným druhem masa s širokou variabilitou možností přípravy. Jeho obliba spočívá především v nízké tučnosti, a také velmi šťavnaté chuti, kterou je možné si na rozdíl od červeného masa i v průběhu diety. Kuře je možné připravit na veliké spektrum způsobů, pomocí tohoto receptu si můžete připravit kuře dušené, které je možné zavařit a mít vždy po ruce v případě, že potřebujete rychle nachystat oběd či večeři bez větší námahy nebo časové náročnosti.
Ingredience
Recept je připraven prostřednictvím následujícího postupu:
- Kuře důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a rozdělte na menší kusy, které je potřeba dále rozkrájet tak, aby se vešli do zavařovací sklenice.
- Takto připravené naporcované kuře dejte do misky, osolte a opepřete a důkladně promněte, aby se chutě dostali k masu.
- Připravte si klasické zavařovací sklenice (0,7 l) – omyjte je a ideálně sterilizujte. Poté je otřete do sucha.
- Očistěte mrkev a cibuli a nakrájejte je na kroužky.
- Do každé sklenice přidejte 1 a půl až 2 bobkové listy a nové koření.
- Poté přidejte cibuli a mrkev tak, aby bylo dno částečně pokryté.
- Následně sklenice napěchujte masem ve vrstvách společně s další cibulí a mrkví, od horního okraje nechte 2-3 cm prostoru (sem se během zavařování vysráží tuk z kuřete).
- Sklenice uzavřete víčky.
- Do širokého hrnce vložte na dno ručník a vyrovnejte na něj sklenice s kuřetem.
- Následně do něj nalejte vodu až po vrch.
- Začněte ohřívat, dokud se voda nevaří.
- Jakmile dosáhnete varu, vařte přibližně 6 hodin.
- Poté hrnec sejměte ze sporáku a nechte sklenice ochladit ve vodě.
Takto připravené maso je nachystáno po otevření k okamžité konzumaci. Sklenice je potřeba skladovat na chladném místě s nízkým přístupem slunečního záření. Maso je možné podávat teplé i studené, s pečivem, čerstvou či dušenou zeleninou, ale i s bramborami.