Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dušené kuřecí závitky plněné mrkví

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Dušené kuřecí závitky plněné mrkví - postup přípravy

Pokud se snažíte shodit nadbytečné kilogramy a žít zdravě, nejspíš také nahlížíte skeptickým okem na všechny smažené pokrmy. Byť jsou jedny z nejchutnějších, příliš vysoké teploty v kombinaci s vrstvou oleje jim na zdravotních přínosech příliš nepřidají. To je špatná zpráva pro ty, kteří milují řízky, karbanátky a podobné pochutiny. My pro vás máme  řešení. Je to recept na dobrotu z kuřecího masa, které je plněné strouhanou mrkví a připravené je sice na pánvi, ale s vodou, takže se namísto smažení vaří, respektive dusí.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Listy bazalky důkladně opláchněte a vložte je spolu s oloupaným a očištěným stroužkem česneku a dvěma lžícemi olivového oleje buďto do hmoždíře, anebo do mixéru. Přidejte sůl a pepř podle chuti a všechno důkladně rozdrťte či rozmixujte.




Do hluboké mísy vyklopte mleté kuřecí maso a přidejte k němu bazalkovou pastu, kterou spolu s masem důkladně smíchejte dohladka. Pak přidejte do masa ještě tři polévkové lžíce strouhanky a znovu dobře promíchejte.

Připravte si tři velké obdélníky z pečicího papíru. Na jeden z nich odměřte třetinu směsi z mletého masa a rukama nebo válečkem ho vytvarujte na tenkou placku.

Mrkev dobře očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Nastrouhejte ji na jemném struhadle a jednu lžíci strouhané mrkve vložte na rozválený plát mletého masa na listu papíru, s jehož pomocí jej zaviňte kolem mrkve do pevného válečku. Ten pak do papíru pevně zabalte a z obou stran zavažte provázkem, aby se balíček nerozbaloval.

Stejným způsobem pak zpracujte i zbylé dvě třetiny masa.


Na kamna dejte velkou a hlubokou pánev, kterou nasucho bez oleje rozehřejte. Když je horká, vložte na ni zabalené masové válečky a lehce je opečte z obou stran. Pak je zalijte 100 mililitry vody a přiveďte k varu. Na středním plameni pak vařte asi 20 minut pod pokličkou.

Nakonec odstavte z ohně, nechte je trochu zchladnout, opatrně vyjměte z obalu a ještě čerstvé servírujte spolu s vařenými bramborami, bramborovou kaší, případně s těstovinami a smetanovou omáčkou.

Přejeme vám dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů