Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí buchty s tvarohovou a makovou náplní

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Domácí buchty s tvarohovou a makovou náplní - postup přípravy

Nadýchané domácí buchty podle paní Dany L. provoní váš domov a vytvoří tu pravou pohodu. Buchty můžete servírovat ke snídani, ale také jako dezert k odpolední kávě.

Ingredience pro:
20 kusů
+ -

Těsto

Tvarohová náplň

Maková náplň

Na vymazání

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve si připravte těsto. Ve větší míse smíchejte rozdrobené droždí se lžičkou cukru. Jakmile se ingredience propojí a droždí se rozpustí (potrvá to pár minut), smíchejte hmotu s moukou, mlékem, olejem, cukrem, žloutky a solí. 

Poznámka: Místo drožďové kašičky můžete použít omládek nebo klasický kvásek.

2. KROK

Z ingrediencí uhněťte hladké, vláčné, nemastné a nelepivé těsto, které přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 60–90 minut.

3. KROK

Zatímco těsto kyne, připravte si tvarohovou náplň. Nejprve namočte rozinky do horké vody. V jiné misce smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem, slitými rozinkami a semínky vanilkového lusku. 

4. KROK

Tip: Kdo má rád rumovou chuť, může rozinky den předem namočit do rumu. Vanilkový lusk můžete nahradit vanilkovým aromatem.

5. KROK

Nyní si připravte makovou náplň. Do rendlíku vsypte mletý mák, mléko a cukr. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání ji vařte na mírném ohni 10 minut. 

6. KROK

Následně rendlík odstavte z tepla a do směsi vmíchejte marmeládu nebo povidla, citronovou šťávu a skořici. Rendlík zakryjte potravinářskou fólií a jeho obsah nechte volně vychladnout.

7. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na kousky o hmotnosti 50–65 g, vytvarujte je do kuliček, které nechte dalších 15 minut kynout. Následně z kuliček vytvořte placky, které naplňte dvěma lžičkami náplně a těsto uzavřete.

8. KROK

Bochánky s náplní ukládejte do máslem vymazaného pekáče skladem dolů a jejich povrch potřete olejem nebo sádlem, díky kterým se budou buchty po upečení lépe oddělovat od sebe.

9. KROK

Poté, co pekáče naplníte, přikryjte je čistou utěrkou a nechte jejich obsah kynout dalších 10 minut. Následně domácí buchty pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut.

Tip: Kdo chce, může po upečení potřít buchty rozpuštěným máslem s rumem.

10. KROK

Poznámka: V případě použití omládku nebo chladné teploty v místnosti, kde se buchty nacházejí, může kynutí trvat až 40 minut.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů