Dýňový krém se zázvorem - postup přípravy
Zeleninové krémy se těší velké oblibě, zrovna tak jako dýně, která v našich končinách dlouhá léta zůstávala bez povšimnutí. Vyzkoušejte obojí propojit v podobě lahodné krémové polévky s pikantní příchutí čerstvého zázvoru podle receptu od paní Kateřiny Kaštanové.
Ingredience
V hrnci rozehřejte kousek másla, případně spolu s trochou rostlinného oleje a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli dorůžova. Přidejte na kostičky pokrájenou očištěnou mrkev a kousek celeru a pokračujte v restování, dokud mrkev nepředá svou barvu tuku a nezačne měnit barvu dožluta.
Dýni Hokkaido dobře vydrbejte, rozkrojte ji napůl a vydlabejte měkký střed se semínky. Dužninu i se slupkou nakrájejte na malé kousky, které přihoďte do hrnce se zeleninou, trochu ji osolte a chvilku pokračujte v restování.
Obsah hrnce podlijte zeleninovým vývarem, případně vodou, hrnec přiklopte pokličkou a zeleninu duste, dokud úplně nezměkne a nezačne se samovolně rozpadat. V tu chvíli ji promixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud toužíte po hladší polévce, můžete ji ještě propasírovat přes sítko.
Výsledný dýňový krém dochuťte smetanou, kapkou citrónové šťávy a jemně nastrouhaným čerstvým zázvorem. Ten do polévky přidejte až úplně nakonec, abyste zbytečně varem nezničili všechny vitaminy, které obsahuje.
Před podáváním polévku v talíři posypejte jemně nasekanou petrželkou nebo jinými bylinkami, zakápněte trochou smetany a ozdobte krutony, praženými dýňovými semínky, případně jedlými květy (na obrázku jeho autorka použila květ lichořeřišnice).