Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaná domácí piškotová bublanina s višňovým kompotem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Nadýchaná domácí piškotová bublanina s višňovým kompotem - postup přípravy

Klasická domácí bublanina je velmi jednoduchý a rychlý moučník, který možná není tak luxusní a okázalý jako jiné moderní dorty, zato ale voní domovem a prosluněným dětstvím. Kromě toho je jednoduchá, rychlá a levná na přípravu, takže vám poslouží, kdykoliv dostanete chuť na něco dobrého nebo potřebujete uctít nečekanou návštěvu. Určitě by vám ve vašem zápisníčku neměla chybět.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Máslo a vajíčka vyndejte alespoň půl hodiny před přípravou z lednice, aby obojí získalo pokojovou teplotu a máslo změklo a zvláčnělo. Pak máslo vložte do mísy, zasypejte ho cukrem a vyšlehejte ho do pěnivé konzistence. Přidejte postupně dvě vajíčka, přičemž každé z nich smíchejte s máslovou směsí dohladka, než přidáte další. Přes jemné sítko pak postupně prosévejte do mísy hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Když je směs opět hladká, vyklepněte k ní zbylá tři vajíčka a znovu je důkladně zapracujte do hmoty.

2. KROK

Připravte si plech na pečení, který štědře vytřete máslem a vysypejte moukou. Vlijte do něho těsto a rozprostřete ho do rovnoměrné vrstvy. Vypeckované třešně nebo višně (čerstvé nebo kompotované) vložte do hluboké misky, zaprašte je trochou skořice a cukru a promíchejte. Pak třešně či višně rovnoměrně rozložte po celé ploše těsta v plechu a prsty je mírně zatlačte do těsta.

3. KROK

Připravený plech s těstem a třešněmi vložte do trouby, kterou jste nechali předehřát na teplotu 180 °C a pečte bublaninu po dobu kolem 25 minut, dokud na povrchu jemně nezezlátne. Zda je těsto dostatečně propečení, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá, máte hotovo. Jestliže na ní ulpívají kousky těsta, je třeba moučník ještě chvíli dopéct.

4. KROK

Hotovou bublaninu vytáhněte z trouby, nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu, vyndejte ji z plechu, naporcujte na menší čtvercové kousky, které přes jemné sítko poprašte moučkovým cukrem a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů