Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poctivá domácí bramboračka

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Poctivá domácí bramboračka - postup přípravy

Klasická bramboračka s houbami je jednou z nejstarších polévek, které si vařívaly už prababičky našich prababiček. Je levná, snadná, ale oproti tomu tak chutná a voňavá, že byste jen stěží hledali někoho, kdo by prohlásil, že mu nechutná. Zkuste osvědčený a bezmála 100 let starý recept, který zveřejnil Youtube kanál Recepty bez brepty.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Očistěte mrkev, celer a petržel a vše nakrájejte na drobné kousky. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Jeden brambor ale nechte v celku a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Pokud máte rádi polévku hustší, můžete použít i dvě. Nakonec nasekejte nadrobno cibuli a dva stroužky česneku.

2. KROK

V hrnci rozehřejte kousek másla a osmahněte v něm kořenovou zeleninu, kterou ihned po vsypání do hrnce jemně osolte. Jakmile v másle začne pěnit, přidejte také čerstvě mletý černý pepř a kmín. Přisypejte cibuli, promíchejte a nechte za častého míchání dalších 5 minut restovat.

3. KROK

Nyní přidejte brambory a opět nechte 5 minut restovat, aby se i brambory lehce opekly a začaly zlátnout. Nakonec přihoďte nahrubo pokrájený česnek, restujte nyní už maximálně 3 minuty a zeleninu zalijte vývarem. Promíchejte, přidejte půl lžičky mletého zázvoru a nastrouhané brambory i se šťávou, která se z nich v mezičase uvolnila, promíchejte a nechte pod pokličkou vařit 25 minut.

4. KROK

Mezitím očistěte čerstvé lesní houby, které nakrájejte na tenké plátky. Pokud nemáte lesní houby, použijte namísto nich portobello. V pánvi rozehřejte kousek másla, přihoďte na něj nakrájené houby, trochu je osolte, promíchejte a nechte je restovat dozlatova. Poté je vyklopte i s tukem do hrnce s polévkou, zamíchejte a pokračujte ve vaření dalších 25 minut.

5. KROK

Nakonec nasekejte nadrobno petrželku a čerstvý libeček, prolisujte zbylé tři stroužky česneku a obojí přihoďte do polévky spolu se sušenou majoránkou. Nechte polévku ještě asi minutu provařit, odstavte ji ze sporáku a podávejte.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů