Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelňačka s uzeným masem a klobásou

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Zelňačka s uzeným masem a klobásou - postup přípravy

Zelňačka je jedna z nejpoctivějších a za nás také nejchutnějších polévek, jaké kdy spatřily světlo světa. Připravte si ji podle osvědčeného receptu od paní Petry Pospíchalové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Uzená žebra nebo kousek uzeného masa vložte spolu s klobásou do hrnce, přidejte pár kuliček nového koření a celého černého pepře a také jeden či dva bobkové listy. Vše zalijte studenou vodou a přiveďte ji k varu. Vařte maso tak dlouho, dokud není zcela měkké. V tu chvíli vývar slijte přes sítko, maso oberte od kostí a klobásu nakrájejte na menší kousky.

2. KROK

Scezený vývar v čistém hrnci přiveďte znovu k varu. Oloupejte brambory a nakrájejte je na drobné kostky. Přidejte je do vroucí polévky a trochu ji osolte. Kysané zelí slijte, vymačkejte ho, ale neproplachujte. Pokrájejte ho na kratší vlákna, a když jsou brambory v polévce téměř měkké, přidejte také zelí. Pokračujte ve vaření, dokud nezměknou jak brambory, tak i zelí. Nakonec přihoďte také obrané maso a pokrájenou klobásu.

3. KROK

V misce smíchejte dvě lžíce hladké mouky s trochou vody a vytvořte záklechtku, kterou vlijte do polévky. V pánvičce rozehřejte kapku rostlinného oleje či sádla a nechte na něm zpěnit sladkou mletou papriku. Ještě horkou ji vlijte do polévky, promíchejte a vše nakonec zjemněte podle chuti sladkou nebo zakysanou smetanou. Polévku dle chuti osolte a opepřete, nechte ještě minutku provařit a podávejte.

4. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů