Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramboračka se sádlovými plackami

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Bramboračka se sádlovými plackami - postup přípravy

Tento recept na bramborovou polévku se zeleninou je pravděpodobně ten nejjednodušší ze všech, na kvalitě ale nijak neztrácí, ba právě naopak. Spolu s nasucho pečenými sádlovými plackami podle receptu od paní Petry Pospíchalové tvoří dokonalý pár.

Ingredience pro:
6 porcí
+ -

Na bramboračku

Na sádlové placky

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Brambory, mrkev a celer očistěte a nakrájejte je na menší kostky. Pórek nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a nasekejte jej nadrobno. Sušené houby nechte předem namočit v misce s vodou, aby nabobtnaly. Poté je vyždímejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud máte, můžete přidat také kousek květáku nebo na kostky nakrájený kedluben.

2. KROK

Zeleninu a houby vložte do hrnce, zalijte je vodou, přidejte celý černý pepř, nové koření a kmín (pokud je vložíte do čajového sítka, ušetří vám to následnou práci s lovením koření v hrnci, případně nepříjemné zážitky strávníků, pokud nějakou tu kuličku nedopatřením rozkousnou). Vařte zeleninu, dokud zcela nezměkne.

3. KROK

Mezitím připravte vedle v pánvi jíšku. Rozehřejte olej nebo máslo a orestujte na něm dvě nebo tři lžíce hladké mouky do mírně zlatavé barvy. Když je jíška hotová, přilijte k ní do pánve jednu naběračku vody z polévky a důkladně v ní jíšku rozmíchejte. Poté celý obsah pánve vyklopte do hrnce s polévkou, promíchejte a nechte ještě chvíli provařit. Na závěr polévku dochuťte podle svého vkusu majoránkou, solí a mletým černým pepřem, případně dalším kořením, které máte rádi.

4. KROK

Pro přípravu sádlových placek smíchejte hladkou mouku se změklým sádlem a solí. Ze všeho vypracujte homogenní těsto a v průběhu přilévejte horkou vodu. Těsto hněťte, dokud nedocílíte hladké a vláčné konzistence. Poté jej rozdělte na malé kousky, každý z nich na pomoučněné pracovní ploše rozválejte na tenkou placku a nechte je opéct na suché, rozpálené pánvi. Namísto pánve můžete použít litinovou plotýnku.

5. KROK

Hotovou bramboračku rozdělte do talířů a podávejte spolu s upečenými sádlovými plackami.

6. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů