Falešná adžika z bylinek a česneku - postup přípravy
Falešná adžika je originální omáčka z bylinek a česneku, která má v kuchyni téměř neomezené využití. Hodí se například k masu nebo rybám nebo jako hlavní složka marinád pro pečení i grilování, případně ji lze přidat i do pomazánek a studených omáček, fantazii se meze nekladou.
Ingredience
Sklenice o velikosti 250 ml včetně víček a veškerého nádobí, které budete při zavařování používat, ponořte do hrnce s vodou s mycím přípravkem na nádobí. Přidejte balení jedlé sody a nechejte vše projít varem po dobu alespoň 10 minut. Sklenice a ostatní nádobí vyskládejte na plech a nechte vyschnout.
Kopr, petrželku a koriandr velmi důkladně omyjte pod tekoucí vodou a nakrájejte je na větší kousky. Omyjte angrešt a zbavte ho ocásků. Následně očistěte česnek. Pokud chcete, aby byla směs pikantní, přidejte dle chuti pálivou papriku.
Do mixéru přidejte bylinky, angrešt, česnek, dochuťte solí a cukrem a mixujte dohladka. Pokud máte malý mixér, rozmixujte ingredience na dvakrát. Pokud mixér nemáte, můžete bylinky, česnek a angrešt umlít v mlýnku na maso.
Vzniklou směs pak dochuťte cukrem a solí a důkladně promíchejte. Poté ji nalijte do sklenic, uzavřete víčkem a uložte na chladné a temné místo.
Tip: Falešnou adžiku můžete také zavařit. Na dno hrnce vložte utěrku a naplněné sklenice a přiklopte víčkem. Dolijte vodou tak, aby byly sklenice ponořené ze 3/4, a od bodu varu směs vařte 3–4 minuty. Po uvaření řádně utáhněte víčka a otočte sklenice víčkem dolů.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Кулинарный Микс с Кристиной Оловянниковой