Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Francouzský jablečný koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Francouzský jablečný koláč - postup přípravy

Vynikající francouzský jablečný koláč je delikátním dezertem. Chuť máslového korpusu se snoubí s karamelizovanými jablky a vanilkovým krémem.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Na jablka

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do mísy dejte mouku, cukr, špetku soli a nastrouhanou kůru z jednoho citronu. Zamíchejte a poté přidejte změklé máslo. Promíchejte rukou a pak přidejte vejce a nakonec vše vypracujte na hladké těsto. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem. Dejte těsto do formy a prsty ho rozprostřete po jejím dně i po stranách.

2. KROK

Do rendlíku dejte žloutky, cukr, vanilkový cukr a kukuřičný škrob. Promíchejte, nalijte trochu mléka a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Poté dolijte mléko. Rendlík postavte na kamna a dejte směs vařit na mírném plameni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Krém pak dejte do mísy a nechte vychladnout.

3. KROK

Oloupejte jablka, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte na plátky. Na pánev dejte máslo a rozpusťte ho na mírném plameni. Přidejte moučkový cukr, nechte ho rozpustit a přidejte k němu skořici. Pak dejte na pánev plátky jablek a několik minut je smažte, aby mírně zkaramelizovala.

4. KROK

Jablka z pánve dejte do dortové formy. Pak na ně dejte uvařený krém, zarovnejte a upravte okraje. Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na asi 50 minut. Po vychladnutí servírujte.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů