Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

„Líné sarmale“ se sýrovou omáčkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

„Líné sarmale“ se sýrovou omáčkou - postup přípravy

Pojem sarmale obvykle označuje typické závitky ze zelných listů, které jsou náročné na čas i technologii přípravy. Tyto jsou zvané „líné sarmale“, protože jsou hotové doslova vcukuletu. Jsou to vlastně spíš karbanátky, v nichž se mleté maso smísí se zelím. Složení je totožné, způsob přípravy je ale o mnoho snazší a rychlejší. Dopřát si je tak můžete i tehdy, když nemáte čas ani náladu na dlouhé chvíle strávené v kuchyni. Chuť je ale přímo fenomenální a ve spojení s jemnou sýrovou omáčkou jsou prostě dokonalé.

Ingredience pro:
1 porce

Karbanátky

Sýrová omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pokud máte maso vcelku, semelte jej mlýnkem a přidejte k němu také očištěnou cibuli, zelí a stroužky česneku. Jestliže jste mleté maso koupili již hotové, buďto semelte cibuli se zelím a česnekem zvlášť, anebo je nastrouhejte na jemném struhadle, případně umixujte. Pak všechny čtyři přísady vzájemně velmi dobře promíchejte. Masovou směs dochuťte solí a mletým černým pepřem.

2. KROK

Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a přidejte jednu nebo dvě lžíce strouhanky. Maso znovu dobře promíchejte. Pokud by konzistence byla stále příliš řídká, přidejte ještě trochu strouhanky tak, abyste vytvořili soudržné a tvárné těsto. Z něj pak vytvarujte karbanátky ve tvaru šišek a o velikosti dlaně. Obalte je ve strouhance a vyrovnejte je na talíř.

3. KROK

Na plotně rozpalte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje a vložte do ní karbanátky, které na středním ohni opékejte z obou stran několik minut, dokud maso nezezlátne. Nemusíte se bát, že by byly karbanátky zevnitř syrové. Následně se budou ještě chvíli vařit.

4. KROK

Zatímco se karbanátky smaží, připravte omáčku. Do mísy ponorného mixéru nalijte mléko nebo smetanu na vaření a přidejte tavený sýr. Mixérem obě přísady rozmixujte na homogenní směs, kterou podle chuti dosolte a popřípadě opepřete.

5. KROK

Když jsou karbanátky opečené ze všech stran, zalijte je v pánvi omáčkou tak, aby byly všechny úplně ponořené. Přiklopte pánev pokličkou, ztlumte žár na mírnou úroveň a pokračujte ve vaření dalších 20 minut.

6. KROK

Hotové karbanátky vyjměte z pánve na talíř, přelijte je omáčkou a posypejte jemně nasekaným čerstvým koprem. Doplnit je můžete o vařený brambor nebo bramborovou kaši, případně je podávejte s těstovinami nebo rýží.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů