Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Francouzský krémový řez z listového těsta

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Francouzský krémový řez z listového těsta - postup přípravy

Až vás o Velikonocích navštíví vaši blízcí, potěšte je francouzským krémovým řezem z listového těsta. Obsahuje jemnou smetanovou pěnu a třešňovou náplň.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Krém

Třešňová náplň

Základ

Na posypání

Smetanová pěna

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Začněte s přípravou krému. V rendlíku smíchejte vejce s cukrem, kukuřičným škrobem  a vanilkovým cukrem. Přidejte kurkumu, a jakmile se ingredience propojí, přilijte mléko v několika dávkách. 

2. KROK

Směs vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Následně ji přelijte do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólie by se ho měla přímo dotýkat.

3. KROK

Pokračujte s přípravou třešňové náplně. V rendlíku smíchejte třešně s cukrem a zahřívejte je 3–4 minuty. Poté směs rozmixujte a vmíchejte do ní kukuřičný škrob rozpuštěný ve vodě.

4. KROK

Po dvou minutách vaření náplň odstavte z tepla a zpracujte listové těsto. To rozprostřete na rovný povrch a rozkrojte ho na dvě části. 

5. KROK

První z nich položte na plech, pokrytý pečicím papírem, propíchejte ji vidličkou, posypte cukrem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–35 minut.  

Poznámka: Je-li to potřeba, listové těsto jemně rozválejte.

6. KROK

Druhou část těsta nechte tak, jak je a pečte ji také při 200 °C po dobu 30–35 minut. Okraje upečeného těsta s cukrem zarovnejte pomocí nože a vložte ho do dortového ráfku, vyloženého cukrářskou fólií.

7. KROK

Nyní dokončete krém. Ve větší míse šlehejte změklé máslo 4–5 minut a následně do něj vešlehejte základ na krém, v několika dávkách.

8. KROK

Krém naneste na těsto v dortovém ráfku a pokryjte ho třešňovou náplní. Na tu naneste smetanovou pěnu, vytvořenou z vyšlehané studené smetany s moučkovým cukrem.

9. KROK

Dezert posypte rozlámanou druhou částí upečeného těsta a vložte ho na noc do lednice. 

Tip: Krémový řez z listového těsta servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit lístky máty.

10. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů