Francouzský krémový řez z listového těsta - postup přípravy
Až vás o Velikonocích navštíví vaši blízcí, potěšte je francouzským krémovým řezem z listového těsta. Obsahuje jemnou smetanovou pěnu a třešňovou náplň.
Krém
Třešňová náplň
Základ
Na posypání
Smetanová pěna
Začněte s přípravou krému. V rendlíku smíchejte vejce s cukrem, kukuřičným škrobem a vanilkovým cukrem. Přidejte kurkumu, a jakmile se ingredience propojí, přilijte mléko v několika dávkách.
Směs vařte 3–4 minuty, do zhoustnutí. Následně ji přelijte do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólie by se ho měla přímo dotýkat.
Pokračujte s přípravou třešňové náplně. V rendlíku smíchejte třešně s cukrem a zahřívejte je 3–4 minuty. Poté směs rozmixujte a vmíchejte do ní kukuřičný škrob rozpuštěný ve vodě.
Po dvou minutách vaření náplň odstavte z tepla a zpracujte listové těsto. To rozprostřete na rovný povrch a rozkrojte ho na dvě části.
První z nich položte na plech, pokrytý pečicím papírem, propíchejte ji vidličkou, posypte cukrem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 30–35 minut.
Poznámka: Je-li to potřeba, listové těsto jemně rozválejte.
Druhou část těsta nechte tak, jak je a pečte ji také při 200 °C po dobu 30–35 minut. Okraje upečeného těsta s cukrem zarovnejte pomocí nože a vložte ho do dortového ráfku, vyloženého cukrářskou fólií.
Nyní dokončete krém. Ve větší míse šlehejte změklé máslo 4–5 minut a následně do něj vešlehejte základ na krém, v několika dávkách.
Krém naneste na těsto v dortovém ráfku a pokryjte ho třešňovou náplní. Na tu naneste smetanovou pěnu, vytvořenou z vyšlehané studené smetany s moučkovým cukrem.
Dezert posypte rozlámanou druhou částí upečeného těsta a vložte ho na noc do lednice.
Tip: Krémový řez z listového těsta servírujte nakrájený na kousky. Každou porci můžete ozdobit lístky máty.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Lecker mit Sophie Mayer
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.