Kyjevský dort – vrstvený moučník s vlašskými ořechy a vanilkovým pudinkovým krémem - postup přípravy
Krok za krokem vám vysvětlíme, jak snadno připravíte báječný vrstvený dort plný voňavých a křupavých vlašských ořechů, proložených jemným pudinkovým krémem. Jeho lahodná chuť vám nedá spát. A pokud chcete, aby vám vydržel až do rána, měli byste zamknout lednici na zámek! Jinak se dort nevysvětlitelně ztratí!Nejprve připravte krém. Do kastrůlku nasypejte škrob, moučkový cukr a přidejte jeden žloutek. Za stálého šlehání přilijte 100 ml mléka a postavte hrnec na kamna. Na středním ohni za stálého míchání směs zahřejte, a přitom přilijte zbývající mléko. Míchejte dohladka a jakmile směs přejde k varu, pokračujte v míchání další 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Odstavte z plotny, přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a povrch krému zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině (tak se nevytvoří škraloup). Pudink nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazený pudink odkryjte, přidejte k němu změklé máslo a vyšlehejte obojí dohladka.

Pro přípravu těsta smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva a přidejte k nim žloutky a změklé máslo. Uhněťte homogenní a měkké těsto, zabalte ho do igelitu a vložte na 15 minut do lednice. Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Z bílků vyšlehejte měkký sníh, do kterého zapracujte 80 gramů cukru. Výsledkem by měla být bílá, tuhá a lesklá pěna.

Těsto rozdělte na 3 stejné díly, dva z nich vložte zpátky do lednice a třetí rozválejte na kusu pečicího papíru poprášeného moukou na obdélník o rozměrech 20 x 30 cm. Urovnejte okraje a přeneste těsto do plechu, rozetřete na něj třetinu bílkové pěny a posypejte ji třetinou nasekaných ořechů. Vložte těsto do trouby vyhřáté na 175 °C péct 15 minut. Stejným způsobem postupujte i se zbylými dvěma díly těsta, bílkového sněhu a ořechů.

Dort sestavte tak, že na podnos vyskládejte těsto střídavě proložené vrstvou krému. Poslední vrstvu by měl tvořit plát těsta s ořechy na povrchu. Takto připravený dort vložte do lednice na 4 až 5 hodin nebo lépe přes noc, aby se chutě proležely a těsto změklo. Nakonec moučník nakrájejte na porce a podávejte.
