Gerbeaud řezy s meruňkami a čokoládou - postup přípravy
Připravte o Velikonocích pro své hosty luxusní dezert podle tradičního maďarského receptu. Gerbeaud řezy jsou plné ovoce, křupavých oříšků a lahodné čokolády.
Těsto
Náplň
Poleva
Na vymazání
Zdobení
Sušené meruňky nakrájejte nadrobno, zalijte je koňakem a nechte je 20 minut namáčet. Následně nasekejte ořechy s cukrem a směs odložte bokem.
Pokračujte s přípravou těsta. Mouku smíchejte se špetkou soli, moučkovým cukrem a sušeným droždím.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience prosejte.
Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich změklé máslo s citronovou kůrou, koňakem a rozšlehaným vejcem s vaječným bílkem.
Na závěr přidejte mléko a vytvořte těsto, které zakryjte a nechte kynout 60 minut na teplém místě. Poté těsto rozdělte na 4 stejné části, z kterých vyválejte obdélníkové pláty o tloušťce 0,4 cm.
První plát vložte do formy na pečení, vymazané máslem, potřete ho meruňkovým džemem, pokryjte částí směsi s ořechy a meruňkami namočenými v koňaku.
Náplň zakryjte dalším plátem těsta a postup opakujte, dokud budete mít ingredience.
Poznámka: Vrstvení byste měli zakončit těstem, které propíchejte vidličkou.
Dezert zakryjte potravinovou fólií a nechte ho odpočívat další hodinu na teplém místě. Poté ho pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 50 minut.
Na závěr připravte polevu smícháním a rozpuštěním hořké čokolády s máslem.
Tip: Ingredience rozpustíte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce během 2 minut.
Gerbeaud řezy ozdobte nasekanými lískovými ořechy a pochoutku podávejte nakrájenou na kousky.
Poznámka: Nejdéle vydrží, když ji budete uchovávat v lednici, ve vzduchotěsné nádobě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen