Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté rohlíčky plněné jablečnou zavařeninou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kynuté rohlíčky plněné jablečnou zavařeninou - postup přípravy

Není lepší snídaně či svačina, než je domácí sladké kynuté pečivo. Nejenže je chutné, je také i zdravé a na výrobu celkem nenáročné na čas, úsilí i peníze. Navíc budete mít radost z vlastnoručního výrobku, což se také počítá. Recept na domácí kynuté rohlíčky plněné jablkovým džemem vás určitě dostane. Navíc je recept značně variabilní, takže pro plnění pečiva můžete použít prakticky cokoliv od různých druhů ovocných zavařenin přes ořechy, tvaroh či různé druhy slaných náplní. To už ale necháme na vaší fantazii.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ohřejte vodu tak, aby byla teplá, ale ne horká. Do té pak nasypejte sušené droždí, promíchejte a nechte 5 minut stát. Pak přisypejte 1 čajovou lžičku cukru a 5 čajových lžiček mouky. Opět promíchejte a odložte směs na teplé místo stát 15 minut, dokud se nevytvoří typická pěnová čepice. Pak můžete pokračovat ve výrobě.




Do kvásku pak přidejte také špetku soli a zbylé množství cukru. Vajíčko ve skořápce protřepejte, pak ho rozklepněte a polovinu z něj přidejte do kvásku. (Druhou polovinu nechte v misce na později. Budete jím potírat povrch rohlíčků.)

Do směsi přilijte také rostlinný olej a vanilkový cukr a všechno důkladně promíchejte. Nakonec přidejte do těsta poloviční množství mouky a zadělejte řidší těsto. Do něj přidejte změklé máslo a za stálého hnětení přisypávejte i zbývající mouku. Vypracujte hutné a hladké těsto. To pak vyklopte na lehce pomoučněný vál, propracujte jej ručně a vyválejte do tvaru koule. Vraťte zpět do mísy, zakryjte ji čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto znovu vyklopte na pracovní plochu, trochu ho propracujte a rozdělte na 8 stejných kousků. Z každého z nich vytvořte kouli a zabalte ji do fólie nebo do igelitového sáčku, aby nevyschla. Pak nechte opět 10 minut vykynout.

Po vykynutí z každé koule vyválejte oválnou placku o síle kolem 3 milimetrů. K jednomu kraji navrstvěte linku džemu a zabalte ji do jedné vrstvy těsta. Okraje dobře zamačkejte.

Druhou polovinu plátu rozkrájejte na proužky tak, abyste na okrajích nechali asi 1 cm volný. Roztáhněte rozkrájené těsto do tvaru půlměsíce a zabalte zbytek rohlíku.

Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na ni rohlíčky, jejich povrch potřete vajíčkem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 30 minut. Mezi rohlíky nechte dostatečné rozestupy, během pečení totiž ještě trochu nabydou na objemu.

Po dopečení nechte vychladnout a případně je posypejte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů