Hanácké koláče s povidly a drobenkou - postup přípravy
Skvělé hanácké koláče se dělají z kynutého těsta, do něhož se nakonec zapracuje tvaroh. Svůj oblíbený recept nám poskytla paní Ivana Dunová.
Ingredience
Dále
Do mísy dejte vlažné mléko, 120 gramů cukru a rozdrobte do něj droždí. Počkejte, až kvásek začne pracovat. Přidejte 2 žloutky, olej, hladkou mouku a sůl a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte ho asi hodinu kynout. Poté ho znovu propracujte, přikryjte a nechte kynout asi půl hodiny.
Během kynutí smíchejte tvaroh se 4 žloutky a cukrem podle chuti. Můžete přidat i rozinky, ale nejsou nutné.
Těsto rozdělte na 6 dílů a z každého vyválejte placku. Na každou dejte šestinu tvarohu a zabalte ji. Poté ji zploštěte a opatrně z ní vyválejte kruhovou placku o velikosti koláče. Potřete ji povidly a posypte drobenkou z másla, cukru a mouky.
Dejte koláče na plech vyložený pečicím papírem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je, dokud nezačnou být okraje růžové. Poté snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení, dokud nebudou koláče zcela hotové.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.