Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Moldavské branzoaiky s tvarohem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Moldavské branzoaiky s tvarohem - postup přípravy

Jemné kynuté pečivo plněné sladkou tvarohovou náplní, to jsou moldavské či rumunské branzoaiky. Jsou známé pod různými názvy, jako pale-n brău nebo pampuschi a spousta dalších. Přeneste se duchem do východní Evropy a upečte si tuhle dobrotu i doma.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Náplň

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Droždí rozdrobte do hrnku s vlažnou vodou, přidejte dvě polévkové lžíce cukru a nechte 10 minut stát, dokud se na hladině nezačnou tvořit bublinky.




Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přilijte k němu mléko, olej a rozpuštěné droždí, přisypejte zbylé množství cukru, špetku soli a důkladně promíchejte, aby se suroviny propojily. Po částech pak za stálého míchání přisypávejte hladkou mouku a zadělejte měkké, soudržné a nelepivé těsto. Stěny mísy pak vymažte olejem, stejně jako povrch těsta. Zakryjte mísu bavlněnou utěrkou a nechte těsto při pokojové teplotě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Zatímco těsto kyne, připravte tvarohovou náplň.  Vyklepněte do misky vajíčka, přidejte vanilkový a obyčejný cukr, přilijte rumovou esenci a tvaroh a elektrickým šlehačem rozšlehejte do jednolité pěny. Nakonec přisypejte krupici a znovu důkladně promíchejte. Množství krupice přitom upravte v závislosti na požadované výsledné konzistenci tvarohové náplně koláčů.

Vykynuté těsto vyválejte na velkou obdélníkovou placku, kterou rozkrájejte na menší čtverce. Do středu každého z nich dejte trochu tvarohové náplně a těsto kolem ní přeložte jako obálku a nahoře zatlačte. Vyskládejte obálky na plech vyložený pečicím papírem.

Vajíčka rozšlehejte s trochou mléka a touto směsí pomažte povrch všech čtverců na plechu. Nyní vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 30 minut. Nakonec hotové koláče pomažte cukrovou vodou nebo posypejte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů