Hovězí masové kuličky v rajské omáčce - postup přípravy
Co se týče klasických českých jídel, rajská omáčka se řadí mezi nejznámější položky v tomto seznamu. Dá se podávat v mnoha kombinacích, ale většina lidí se shodne, že tu s hovězími kuličkami stejně nic nepřekoná už jen pro její nenáročnou přípravu a vyváženou chuť.
Ingredience
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, petrželku nasekejte. Vejce rozklepněte do větší mísy. Přidejte k němu mleté maso, cibuli s petrželkou a tři lžíce strouhanky. Ochuťte solí, pepřem, mletou sladkou paprikou a případně kořením dle vašeho výběru. Důkladně ručně promíchejte s kapkou rostlinného oleje. Následně vytvarujte masové kuličky v libovolné velikosti.
Nalijte na pánev trochu rostlinného oleje a nechejte jej rozpálit. Kuličky do ní umístěte a po dobu 10 minut je za stálého míchání opékejte na střídačku ze všech stran. Poté je přesuňte na jednu stranu a na druhou přidejte kousek másla a vsypejte trochu mouky. Následně usmažte jíšku a promíchejte s kuličkami.
Nyní maso podlijte vodou a přidejte i rajský protlak. Pánev zakryjte pokličkou a nechejte 30 minut vařit na středním plameni. Poté omáčku dochuťte dle libosti a přidejte nasekanou petrželku. Nyní máte hotovo, během vaření můžete uvařit i bramborovou kaši a poté ihned podávat. Dobrou chuť!