Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové koule s rajskou omáčkou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Masové koule s rajskou omáčkou - postup přípravy

Rajská omáčka je jednou z vůbec nejoblíbenějších omáček u dětí i dospělých. Vyzkoušejte tuto rychlou variantu od paní Petry Pospíchalové, kterou navíc doplňte pečenými kuličkami z mletého masa.

Ingredience pro:
1 porce

Na omáčku

Na maso

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rajská omáčka

Oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a na troše oleje ji zpěňte spolu s kuličkami nového koření a černého pepře, bobkovým listem a tymiánem. Když cibulka zesklovatí, posypejte ji hladkou moukou a dobře míchejte, abyste vytvořili světlou jíšku. Přilijte rajčatový protlak a nechte společně s jíškou zasmažit. Vše podlijte trochou vody a energicky míchejte, abyste jíšku rozmíchali do konzistence bez hrudek, a nechte provařit.

Hotovou omáčku propasírujte přes sítko, podle potřeby trochu nařeďte vodou, dochuťte solí, cukrem a citrónovou šťávou a zjemněte kouskem másla.

2. KROK

Masové koule

Mleté maso vložte do mísy, přidejte sůl, mletý černý pepř, trochu česneku, kmínu a majoránky. Přidat můžete i další koření, které máte rádi. Nakonec přiklepněte jedno vajíčko, přisypejte trochu strouhanky a najemno nasekanou cibuli.

Rukama maso s ostatními ingrediencemi důkladně promíchejte do homogenní konzistence. Namočte si dlaně, odebírejte z masa kusy o velikosti dlaně a formujte z nich kuličky. Vyskládejte je na plech a pečte v troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.

3. KROK

Hotovou rajskou omáčku podávejte s masovými koulemi a s vařenými těstovinami, rýží nebo knedlíkem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů