Hovězí rozlítaný ptáček - postup přípravy
Zatímco klasické španělské ptáčky mají jasně definovanou podobu, chuť i ingredience, u jejich lidové obměny, tzv. rozlítaných ptáčků, se může vše do jisté míry různit a proměňovat. Vyzkoušejte třeba zajímavou variantu s plátky hovězího masa podle receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Špekáčky a uzenou slaninu nakrájejte na malé kostičky a obojí v pánvi osmažte dozlatova. Vejce uvařte na tvrdo a nakrájejte je na menší kousky. Okurky rozkrájejte na drobné kostičky.
Nakrájejte anglickou slaninu na kostičky a cibuli nasekejte nadrobno. Slaninu zvolna zahřejte v hrnci, dokud nepustí tuk, v němž osmahněte cibuli dohněda. Hovězí maso nakrájejte na plátky, rozklepejte je a po obou stranách posypejte solí, pepřem a potřete hořčicí. Maso přidejte do hrnce s cibulovým základem a nechte ho z obou stran zatáhnout.
Obsah hrnce podlijte trochou vody nebo vývaru, přidejte osmahnuté špekáčky se slaninou, pokrájené okurky, vejce a anglickou slaninu a promíchejte. Vše zaprašte trochou hladké mouky (případně použijte záklechtku nebo jíšku), rozmíchejte ji, aby se nevytvořily hrudky, a vše společně krátce povařte, aby maso úplně změklo.
Na závěr omáčku podle chuti dochuťte solí a pepřem a podávejte spolu s rýží nebo houskovým knedlíkem.