Hovězí Stroganoff podle šéfkuchaře - postup přípravy
I když se této původem ruské dobrotě někdy říká minutkový guláš, s klasickým gulášem má jen pramálo společného. Překvapte své blízké a naučte se připravovat pravý a nefalšovaný Stroganoff podle šéfkuchaře Petra Eliáše, který svůj recept zveřejnil prostřednictvím Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Dvě bílé a jednu červenou cibuli nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte kousek sádla a přihoďte na něj cibulku. Zatímco se bude smažit, nakrájejte na plátky nožky žampionů (kloboučky zatím odložte stranou), které vhoďte do hrnce ve chvíli, kdy cibule začne zlátnout.
Do hrnce přidejte dvě nebo tři větvičky čerstvého tymiánu a trochu rajčatového protlaku. Za stálého míchání pokračujte v restování, dokud se ze směsi neodpaří téměř všechna voda. Poté přisypejte sůl a čerstvě mletý černý pepř a vše zalijte bílým vínem. Za častého míchání nechte víno odpařit.
Mezitím nakrájejte nízký roštěnec na tenké plátky, které ještě zasyrova osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte trochu rostlinného oleje a zprudka na něm orestujte připravené kousky masa. Jakmile se zatáhnou a zezlátnou, vyklopte je do hrnce s ochuceným cibulovým základem.
Do pánve s výpekem pak nalijte vývar, přidejte k němu pár kapek worcestrové omáčky a nechte vše chvilku povařit, aby se výpek spojil s vývarem. Poté směsí zalijte maso v hrnci a dobře promíchejte.
Zakysanou smetanu v misce smíchejte se sladkou smetanou a výslednou směs vlijte do hrnce s masem. Míchejte, dokud se smetana zcela nespojí s omáčkou, a nechte vše dále vařit.
Nakrájejte kyselé okurky na tenké plátky. V pánvi rozpusťte kousek másla, vsypte do něj nakrájené kyselé okurky a za častého míchání je nechte restovat. Když začnou zlátnout, přelijte je i s tukem do hrnce s omáčkou.
Hlavičky žampionů nakrájejte na čtvrtky či na půlky. V pánvi rozpusťte další kousek másla a orestujte na něm žampiony dozlatova. Poté je opět přidejte do hrnce s omáčkou, která tou dobou už začíná pěkně houstnout. Zároveň by maso už mělo být tak akorát měkké.
Hotový Stroganoff odstavte ze sporáku a podávejte s kopečkem vařené rýže, ozdobený snítkou tymiánu a na kroužky nasekanou jarní cibulkou. Kromě rýže můžete použít také opečené brambory nebo hranolky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.