Hovězí vývar se zeleninou a petrželovými nočky - postup přípravy
Polévka je grunt, říkávaly prababičky. A není lepší základ než pořádný a poctivý vývar z hovězího masa se zeleninou a zavařenými nočky, jako je ten podle receptu paní Ilony Šimůnkové. Tato polévka je přímo léčivá. Dopřejte si pořádnou porci této dobroty alespoň jednou do týdne, vaše zdraví vám za to poděkuje.
Ingredience na polévku
Na petrželové nočky
Hovězí maso vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte sůl, mletý černý pepř, kuličky nového koření, pár bobkových listů, jeden očištěný stroužek česneku a jednu celou cibuli, kterou jen zbavte špinavých a poškozených listů. Vše dohromady přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte alespoň dvě hodiny probublávat. Poté přidejte na kousky nakrájenou mrkev, celer a petržel a pokračujte ve vaření.
Mouku vsypte do mísy, vyklepněte k ní vajíčko, přidejte trochu vody, sůl a jemně nasekané lístky petrželky. Zadělejte těsto, které přes hrubé struhadlo nebo struhadlo na halušky kapejte do polévky. Když je zelenina měkká a nočky uvařené, přidejte nakrájenou jarní cibulku a listy petrželky, nechte probublat, vypněte sporák a podávejte.