Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Ideální těsto na koláče, buchty i rohlíky, které můžete připravit doma

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut

Ideální těsto na koláče, buchty i rohlíky, které můžete připravit doma - postup přípravy

Užijte si extrémně jednoduchý recept na univerzální těsto, které můžete použít prakticky během jakéhokoli pečení. Získáte nadýchané a velmi jemné těsto, které je vhodné pro koláče i na domácí rohlíky. Kynuté těsto vyžaduje trochu času, ale odmění se vám úžasnou chutí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do středné velké mísy nalijte vlažné mléko. Přidejte čerstvé droždí, důkladně promíchejte lžící a nechte stát na teplém místě po dobu 10-15 minut, aby mohl vzejít kvásek.

2. KROK

Do velké mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vanilkovou esenci. Důkladně prošlehejte mixérem. Musíte získat krémovou konzistenci.

3. KROK

Následně přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a vymačkanou šťávu. Pokračujte v míchání mixérem. Nyní přidejte rozpuštěné máslo, mléko s kvasnicemi a promíchejte.

4. KROK

Postupně přidávejte prosátou mouku a míchejte lžící, dokud nezískáte hladké těsto.

5. KROK

Přidejte zbytek mouky a těsto vypracujte do tvaru koule. Umístěte ho na pracovní plochu, začněte s hnětením a poté přidejte pár kapek oleje. Přeneste do velké mísy, zakryjte potravinářskou fólií nebo látkovou utěrkou a nechte asi 1 hodinu kynout na teplém místě.

6. KROK

Těsto ztrojnásobí svůj objem a bude velmi elastické, takže ho budete moci snadno tvarovat podle toho, co se rozhodnete upéct. Buchty, koláče i rohlíky z tohoto těsta budou velmi nadýchané, měkké, chutné a jemné. Uvidíte, že se bude těsto rozplývat v ústech a přitom není vůbec složité ho připravit. Díky tomuto jednoduchému receptu můžete potěšit svou rodinu, když budete mít trochu volného času, anebo připravit dokonalé pohoštění pro své hosty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů